Obilježena 28. obljetnica ubojstva hrvatskih branitelja na tzv. Privlačkom putu

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na tzv. Privlačkom putu u Mirkovcima danas je obilježena 28. obljetnica ubojstva trinaestorice hrvatskih branitelja.

U vojnoj akciji u Mirkovcima, 22. srpnja 1991. godine ubijeni su Dražen Abramović, Mato Božić, Vinko Dandić, Željko Jurčević, Franjo Jurčić, Vlatko Marinović, Tunjo Pejić, Ivan Pranjić, Mario Prusina, Nade Rogić, Marinko Šimunac, Dražen Tomšić i Perica Bušić, pripadnici 3. brigade Zbora narodne garde “Kune” Vinkovci.

Foto: Đuro Karalić

U spomen na njihovu žrtvu vijence kod spomen obilježja položila su i svijeće zapalila brojna izaslanstva te članovi obitelji, rodbine, prijatelji i suborci.

“Moram iskazati nezadovoljstvo što i za ovaj čin nitko nije odgovarao. Na nama je i dalje poticati sva tijela progona da se procesuiraju počinitelji tih teških kaznenih djela”, rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved podsjetivši kako ratni zločini ne zastarjevaju.

Foto: Đuro Karalić

Obilježavanju tužne obljetnice nazočan je bio i ministar državne imovine Mario Banožić te saborski zastupnik Dražen Milinković u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora.

Izaslanik predsjednice Republike, Ante Deur poručio je kako nikada ne smijemo zaboraviti žrtvu trinestorice branitelja založivši se da povijest Domovinskog rata bude u još većoj mjeri prisutna u hrvatskim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama.

Foto: Đuro Karalić

Predsjednik Udruge ratnih veterana 3. brigade ZNG “Kune” Vinkovci, umirovljeni brigadir Damir Dujić prsiječajući se akcije od 22. srpnja, ustvrdio je kako su oni koji se se bavili njezinom organizacijom i taktikom napravili greške, a problema je, kako je kazao, bilo i u komunikaciji.

Govorili su i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji je poručio kako je na svima nama da nastavimo izgrađivati Hrvatsku onako kako su oni za nju živjeli i umirali, hrabro, ponosno i dostojanstveno.

Misa zadušnica služena je u crkvi Blaženog Alojzija Stepinca u Mirkovcima.

Foto: Đuro Karalić