Obilježen Međunarodni i nacionalni dan Civilne zaštite za Vukovarsko-srijemsku županiju

Foto: Đuro Karalić

Povodom Međunarodnog i nacionalnog dana Civilne zaštite za Vukovarsko-srijemsku županiju u središtu Vinkovaca predstavljena je oprema žurnih službi te održana pokazna vježba PU vukovarsko-srijemske tijekom koje uz pomoć obučenog policijskog psa pronađen skriveni eksploziv koji je potom na siguran način i uništen.

“Mislim da smo spremni za sve izazove koji su pred nama. Što brzina i vještina upravljanja kriznim situacijama znači najbolje smo pokazali u krizama koje su iza nas, a kojima je Vukovarsko-srijemska županija izložena još od 2014. godine i katastrofalne poplave u županjskoj Posavini”, kazao je župan Damir Dekanić koji je sa zanimanjem razgledao opremu žurnih službi.

Po njegovim riječima, od 2014. godine do danas praktički nije bilo godine u kojoj na području Vukovarsko-srijemske županije nije bilo potrebe za reakcijom žurnih službi čija brzina i uvježbanost su presudne u spašavanju ljudskih života i imovine.

Voditelj Službe civilne zaštite Vukovar Stjepan Draganić rekao je kako je Centar 112 Vukovar u 2022. godini zaprimio oko 64.000 poziva građana od kojih se oko 22.400 odnosilo na konkretne događaje. Od toga broja oko 15.000 je bilo poziva vezanih uz zdravstvene probleme građana, 750 za vatrogasne i oko 7.000 za sigurnosne događaje, naveo je.

Među građanima koji su sa zanimanjem razgledali izloženu opremu nalazio se i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić. “Prije svega velika zahvala svim žurnim službama koje djeluju na području naše županije i doprinose da svi skupa možemo mirno spavati i obavljati svoje svakodnevne poslove”, poručio je Bosančić.

Foto: Đuro Karalić

Opremu kojom raspolažu u slučaju potrebe intervencija kod prirodnih katastrofa, među kojima i SET2GO obiteljski ruksak za krizne situacije koji sadržava osnove artikle nužne za prve trenutke nakon kriznog događaja, predstavilo je Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci.

“Praktički mi od 2014. godine djelujemo kontinuirano u kriznim situacijama, od poplave preko migrantske krize, pandemije koronavirsua i potresa na Banovini gdje su naše ekipe također dale svoj doprinos, pa sve do ukrajinske krize”, kazao je ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci Branko Tomić.

Pojasnio je kako SET2GO ruksaci sadržavaju džepnu bateriju, kutiju za lijekove, navlaku za mobitel/dokumente, džepni nož, upaljač, zviždaljku/privjesak, kabanicu, sapun, četkicu za zube, repelent gel i ostale potrepštine te bi svaka obitelj trebala u svojemu domu imati takav ruksak koji će biti pri ruci kada kriza započne.