Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba. U županiji 504 nestalih, a u Vukovaru na popisu nestalih 376 osoba

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Polaganjem vijenaca podno spomen obilježja nestalim osobama u Borovu naselju danas je obilježen Međunarodni dan nestalih osoba. Prema službenim podacima na popisu nestalih u Hrvatskoj danas se nalazi 1.807 osoba od kojih je njih 504 s područja Vukovarsko – srijemske županije. Najveći broj nestalih je iz Vukovara – njih 376.

Govoreći ovim povodom predsjednica Udruge Vukovarske majke Manda Patko rekla je kako već 32 godine obitelji nestalih u Domovinskom ratu tragaju za istinom o svojim najmilijima, a sve kako bi pronašli njihove posmrtne ostatke te ih sahranili primjereno.  

„Radi se na pronalasku nestalih. Nadležne službe rade po cijeloj Hrvatskoj i na teren izlaze na svaku dojavu. Rješavanje svakog slučaja donosi olakšanje obitelji koja zatim ima gdje da zapali svijeću i položi cvijeće“, rekla je Patko.

Među onima koji već 32 godine traže svoje najmilije je i Verica Rapčak iz Sotina koja i danas traga za sinom Borisom. Prisjetila se kako ga je posljednji put vidjela 30. rujna 1991. godine kada je odlazio raditi na farmu, na Jakobovac, gdje je imao radnu obavezu. Od tada su prošle 32 godine, a da nije doznala ništa za sudbinu sina koji je imao 24 godine kada je nestao.

„Za sina samo znamo da je odveden u Negoslavce. Odlazila sam i na suđenje u Beograd kako bih osobno pitala svjedoka pokajnika, koji nam je do rata bio prvi susjed, zna li što o sudbini Borisa. Najgori mi dani sada dolaze jer je Boris imao rođendan 5. rujna, a uskoro će i dan kada je nestao. Sve to ima posljedice i na ostale članove obitelji“, rekla je Rapčak.

Među onima koji su odali počast nestalima bio je i župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić koji je prije svega zahvalio vodstvu udruge na naporima tijekom svih proteklih godina kao i na činjenicu da podsjećaju na nestale osobe.

„Udruga konstantno podsjeća kako institucije tako i one koji nešto znaju o tome da progovore. Volio bih da svi oni, a još ih ima, koji nešto znaju, da kažu istinu onima kojima trebaju reći. Svima nam se čini da ovaj proces sporo ide, ali predano se rado i daje se sve od sebe da se nađu svi nestali. Uz dobru volju svih onih koji nešto znaju te naših institucija koje rade na pronalasku nestalih, ovome bi procesu, nadam se trebao doći kraj”, rekao je Dekanić.

Počast nestalima odao je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je rekao kako ta tema opterećuje Vukovar ali i da je ova godina prošla a da nema pomaka kod procesuiranja ratnih zločina i onih koji su činili zločine.