Obilježen Dan Vukovarsko – srijemske županije

Foto. Ivan Matić

VUKOVAR, Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru i potom svečanom sjednicom županijske Skupštine, na kojoj su zaslužnima dodijeljene županijske nagrade i priznanja, u Vukovaru je danas obilježen Dan Vukovarsko – srijemske županije.

Nagrada za životno djelo za izvanredna postignuća u području obrazovanja i sporta uručena je Stipi Tomiću koji je nedavno umirovljen kao višegodišnji ravnatelj Gimnazije Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Za izvanredna dostignuća u području tjelesne i zdravstvene kulture i sporta nagradom za životno djelo nagrađen i Josip Petrinović iz Vinkovaca.

Nagrade za izuzetna ostvarenja u području kulture dodijeljena su Marku Sabljakoviću, Zdenku Rečiću i Ljubici Gligorević, a Stjepanu Sertiću za izuzetna ostvarenja u području tjelesne i zdravstvene kulture i razvoja sporta. Povelje za doprinos gospodarskom razvoju dobile su tvrtke Spačva Vinkovci, Mistral Vukovar, Ruris Županja i Agro Tovarnik. Priznanja su povodom obljetnica osnutka dobile Udruga Golubica Vukovar, Dječji vrtić Zlatokosa Borovo i Privlačica Vinkovci. Povelja za izniman doprinos očuvanju i promociji tradicijske kulture i humanitarni rad dodijeljena je Ivici Oršoliću iz Županje.

Predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković kazao je kako u borbi protiv pandemije korona virusa uzor svima moraju biti grad Vukovar i njegovi branitelji koji su hrabro branili taj grad u jesen 1991. godine i nisu ustuknuli pred jačim neprijateljem da bi na kraju izvojevali pobjedu. Pozvao je sve građane na jedinstvo i zajedništvo u borbi protiv pandemije koja nam je svima promijenila i poremetila životne navike i tokove.

Okupljenima u Hrvatskom domu, gdje je sve organizirano sukladno propisanim epidemiološkim mjerama, župan Vukovarsko – srijemske županije Božo Galić kazao je kako je unatoč pandemiji i teškoćama županija nastavila s realizacijom brojnih projekata te da ako se bude realiziralo ono što je ugovoreno u sklopu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem i dodatka 2. razvojnog sporazuma da će biti učinjena velika stvar.

„Očekujem pobjedu nad pandemijom i realizaciju svih naših projekta. Puno očekujem i od projekata iz poljoprivrede. Naša želja je i da Vinkovci ponovno postanu veliko željezničko središte čemu je preduvjet obnova pruge prema Zagrebu. Sve su to značajne i velike stvari ali i stvari koje se mogu realizirati u narednih četiri do pet godina“, rekao je Galić.

Obilježavanju Dana Vukovarsko – srijemske županije nazočio je i ministar obrane Mario Banožić koji je rekao kako je najistočnija hrvatska županija u fokusu djelovanja i sadašnje Vlade ta da će Vlada i njeni ministri sa svoje strane učiniti sve kako bi županija nastavila s razvojem gospodarstva.