Nova dva slučaja drske prijevare najstarijih sugrađana

Foto Ivan Matić

VINKOVCI, PU Vukovarsko-srijemske u svome redovitom priopćenju izvijestila je kako u četvrtak, u prijepodnevnim satima, nepoznati počinitelj provalio u obiteljsku kuću 44-godišnjaka u Vinkovcima. Otuđen je novac i nakit, ukupne vrijednosti više desetaka tisuća kuna.

Nepoznata ženska osoba, 20. studenog, u poslijepodnevnim satima, nazvala je 83-godišnjaka iz Srijemskih Laza, lažno se predstavivši kao stanovnica Londona. Obavijestila je 83-godišnjaka kako je njegovoj kćeri, koja zaista živi u Londonu, pozlilo na aerodromu u Londonu te kako je potrebno upatiti novac za njeno liječenje. 83-godišnjak je povjerovao u istinitost informacije te je uplatio traženi novčani iznos u obližnjoj pošti. Na ponovno traženje ženske osobe, 83-godišnjak je još u dva navrata uplatio novac. Nedugo zatim od drugog člana obitelji saznao je kako cjelokupna priča o liječenju kćeri nije istinita. 83-godišnjak je oštećen za iznos od nekoliko desetaka tisuća kuna.

70-godišnjakinju iz Vinkovaca je 22. studenog, oko podneva, nazvao nepoznati muškarac, koji se predstavio kao djelatnik „inspektorata“ te joj pritom savjetovao da provjeri novčanice koje su joj prilikom preuzimanja mirovine isplaćene u banci, navodeći kako je utvrđeno da su krivotvorene. Kada je 70-godišnjakinja pročitala serijske brojeve novčanica koje posjeduje, muškarac je rekao kako će odmah uputiti svoju kolegicu da ih preuzme. Ubrzo se na kućnoj adresi 70-godišnjakinje pojavila mlađa žena koja je „pregledala“ novčanice te ih preuzela kako bi ih zamijenila za ispravne. Međutim, 70-godišnjakinji se ipak nešto učinilo sumnjivim te je krenula za ženom. Zaustavila ju je ispred kuće te zatražila novac natrag. Žena joj je vratila novac te se ubrzano udaljila. 70-godišnjakinja je nakon razmišljanja o cjelokupnom događaju shvatila kako je umalo bila prevarena za izos od više tisuća kuna, koliko je bila predala nepoznatoj ženi.

Polsije najnovija dva slućaja prijevare policija je još jednom izašla s savjetima građanima o mjerama samozaštitnog ponašanja kako ne bi postali žrtve prevaranata:

„Ponašanja karakteristična za prevarante su: drskost, snalažljivost, odvažnost, autoritativni nastup, pričljivost, prikazivanje empatije, rad po unaprijed stvorenom scenariju, brza provedba transakcija, upornost u nagovaranju, uvredljivost prema svakoj skepsi usmjerenoj ka provjeri „činjenica“ koje iznosi, razne simulacije poput bolesti, malaksalosti, nesvjestice, izazivanje sažaljenja i dr.

Teško je upozoriti ljude o svim načinima kojih se prevaranti dosjete. Često se osobe srame reći da su prevarene i bitno je da počinitelji poznaju “psihologiju” tih osoba te izazivaju suosjećanje ili glume empatiju prema tim osobama i tako ih dovode u zabludu i navode da postanu žrtve.

 

Stoga Vam savjetujemo:

 

 • Ne nasjedajte na pokušaje ulične prodaje raznih proizvoda!
 • Samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjivog porijekla može se prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih!
 • Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove bez utvrđivanja o kome je riječ!
 • Pitajte osobu tko je, od kud dolazi i što hoće od vas!
 • Ukoliko se osoba predstavi kao službena osoba, tražite od nje službenu iskaznicu!
 • Ukoliko vam je osoba sumnjiva, unatoč službenoj iskaznici prije puštanja u svoj dom telefonom provjerite je li služba,koju navodno predstavlja,uputila službene osobe kod vas!
 • Ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom nepoznatog, njegovom titulom i slično!
 • Vaši osobni podaci su zaštićeni zakonom i može ih prikupljati samo onaj tko je za to zakonom ovlašten i onaj tko za to dobije vaš pristanak.
 • Ne nasjedajte na trikove poput  nesvjestice, malaksalosti, bolesti….
 •  Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži.
 •  Zapamtite izgled osobe, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i sl.)!
 • Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su osobe došle, te boju, marku i druge karakteristične detalje vozila!

Posumnjate li u osobe, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj „192“ !“