Obilježen Dan hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara

Dan branitelja
Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Polaganjem vijenaca, misom i svečanom akademijom u Hrvatskom domu u Vukovaru je obilježen Dan hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara. Ovaj dan se obilježava u spomen na postrojavanje prvih nenaoružanih odreda koji su 10. ožujka 1991. godine postrojeni u Bogdanovcima. Vijenci su stoga položeni i u Bogdanovcima kao i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Tom prilikom gradonačelnik Vukovara Ivan Penava podsjetio je kako su se toga dana postrojili nenaoružani odredi,

„Hrvatski narod osjetio je da je trenutak da se stvara država i odazvao se pozivu prvoga predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana. Uz taj ponos svakako tu je tuga i žal za onima kojih nema“, rekao je Penava.

Govoreći o postrojavanja koje je organizirano prije 28 godina predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić kazao je kako je toga dana bilo zapravo prvo postrojavanje buduće 204. Vukovarske brigade.

„To je jako bitan datum za obranu grada jer su ljudi već tada bili svjesni da neće biti mira i da će doći do rata iako nismo znali u kojoj će to biti mjeri“, rekao je Josić.

Kazao je kako kao branitelj danas, 28. godina kasnije, u isto vrijeme osjeća i ponos, i tugu ali i razočarenje.

„Ima svega po malo jer nemamo državu kakvu smo htjeli. Puno toga treba promijeniti ali to političarima ne odgovara“, zaključio je Josić.