Obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Polaganjem vijenaca i svečanom akademijom u Vukovaru je obilježen  je Dan hrvatskih branitelja Vukovara koji se obilježava na dan postrojavanja nenaoružanih odreda za bivšu Općinu Vukovar u Bogdanovcima. Odlukom većine udruga 2014. godine upravo je 10. ožujak određen kao datum obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Vukovara. Ovu je odluku podržao gradonačelnik Grada Vukovara i Gradsko vijeće Grada Vukovara te se obilježava šestu godinu za redom.

Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić kazao je kako je postrojavanje održano u Bogdanovcima jer je jedino to mjesto bilo sigurno da ne dođe do problema. Toga dana u Bogdanovcima je postrojeno oko 3.000 ljudi.

„To je bilo prvo postrojavanje pripadnika 204. Vukovarske brigade. Po meni je ovo jako važan datum za Vukovar i njegove branitelje jer osim što je održano prvo postrojavanje na današnji dan nitko nije poginuo tako da imamo razloga za slavlje“, rekao je Josić.

U izjavi novinarima Josić je rekao kako su branitelji stvorili hrvatsku državu ali i da Hrvatska danas nije onakva kakvu su je tada zamišljali te da ima puno stvari koje u državi nisu dobre i koje bi trebalo popraviti i ispraviti. Dodao je i kako je politika odradila „svoj“ dio posla kada je riječ o razjedinjenosti branitelja, a da je to napravljeno kroz stotine udruga. Istakao je kako bi osobno bio najsretniji da postoji jedna krvna braniteljska udruga, a ne kao danas njih tisuću.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako je 10. ožujak kao dan obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Vukovara odabran od strane većine braniteljskih udruga kao i da je to dan kada nitko nije poginuo jer rat još uvijek nije bio počeo.

U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja organizirano je polaganje vijenaca u Bogdanovcima i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, potom sveta misa,  onda i svečana akademija. Program je završio koncertom Mate Bulića u središtu grada.