Obilježen Dan civilne zaštite, dodijeljene nagrade za naročite pothvate u 2017. godini

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U Hrvatskom domu u Vukovaru održana je središnja svečanost obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Tom prilikom ravnatelj DUZS Dragan Lozančić rekao je kako hrvatske žurne službe imaju veliko znanje i iskustvo koje su stjecali tijekom godina,a  da su u međuvremenu i kvalitetno i moderno opremljeni. Podsjetio je na aktivnosti u kojima su samo tijekom protekle godine sudjelovali pripadnici DUZS-a istakavši kako je ponosan na njih. Svečanosti je nazočio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je rekao kako Hrvatska ima dugu tradiciju civilne zaštite ali i ogromno iskustvo stečeno tijekom godina. Kazao je i da građani trebaju imati povjerenje u sve sastavnice sustava ali i rekao kako se radi na stvaranju planova za možebitni val poplava koji bi mogao uslijediti nakon velikih nanosa snijeg.

„U poplavi u županjskoj Posavini stekli smo velika znanja i iskustva. To smo već iskoristili i u vrijeme migrantske krize godinu dana poslije. Stekli smo veliko iskustvo i znanje, a i kvalitetno se ekipirali. Spremni smo odgovoriti na sve izazove koji bi se mogli pojaviti pred nama, a u zavisnosti od intenziteta ovisi bi li se tom ugrozom sami bavili ili tražili pomoć od države. Treba znati i kako su tu uvijek spremni pomoći MUP i Hrvatska vojska“, rekao je pročelnik DUZS Vukovarsko-srijemske županije Zdenko Lovrić.

Pojasnio je i kako je DUZS organiziran u svih 26 općina i pet gradova u Vukovarsko-srijemskoj županiji kao i da su oformili nekoliko specijalističkih timova.

Na svečanosti su dodijeljene i nagrade za naročite pothvate u prošloj godini. Godišnju nagradu za naročiti pothvat u akciji spašavanja osobe stradale u prometnoj nesreći dobili su policijski službenici iz Pule Mišo Petrlić i Martin Odak. Za naročiti pothvat u akciji spašavanja osobe od utapanja nagradu su dobili Luka Božičević i Gordan Badanjak, vatrogasci iz DVD-a Oštarije. Nagrada za naročiti pothvat u akciji spašavanja osobe iz gorućeg automobila pripala Dejanu Sadikoviću, djelatniku MORH-a. Upriličena je i izložba opreme kojom raspolažu HGSS, Civilna zaštita, policija…