RETKOVCI, Praizvedbom predstave “Biser-Kata” nastale po tekstu istoimene pripovjetke Josipa Kozarca i u režiji Marka Sabljakovića te izvedbi Kazališta “Mika Živković” iz Retkovaca, u tome vukovarsko-srijemskom mjestu ovoga vikenda obilježit će se 100 godina kazališnog života.

Po povjesnim podacima, 1919. godine retkovački krznar Antun Matijević okupio je skupinu kazališnih amatera koji su na scenu postavili nekoliko predstava.

“Tada je odigrana i prva registrirana predstava u Retkovcima i tu smo godinu uzeli kao službeni početak kazališnog života u našem mjestu”, pojašnjava predsjednik retkovačkog kazališta Marko Sabljaković dodajući kako su međutim, po izvorima koje je istražio povjesničar Zlatko Virc, prve predstave igrane u Retkovcima još 1916. godine.

Tako je zabilježeno kako je 23. srpnja 1916. u Retkovcima uprizoren igrokaz ‘Sve za domovinu’ za koji je tekst napisala Marija Katušić koja je tada pohađala 8. razred više djevojačke škole.

“Izuzetno smo ponosni na 100 godina kazališnog života u Retkovcima kao i na sve ono što sadašnji članovi retkovačkog kazališta, kojih je 40-tak, čine kako bi nastavili bogatu tradiciju kazališnog stvaralaštva”, kaže Marko Sabljaković.

U sklopu obilježavanja vrijedne obljetnice retkovačkih kazalištaraca, gledatelji u subotu mogu od 20,30 sati pogledati monodrama “Govorite li hrvatski” Joška Ševe te nakon predstave poslušati i predavanje toga istaknutog hrvatskog glumca “O kazališnom amaterizmu”.

U nedjelju, 14 srpnja od 10,30 sati na mjesnom groblju u Retkovcima izaslanstvo kazališta položit će vijenac, zapaliti svijeće i pomoliti se za sve preminule retkovačke kazalištarce, u crkvi Imena Marijina bit će služena sveta misa, dok je od 20,30 sati na programu repriza praizvedbe predstave Biser-Kata.