Obilježena 29. obljetnica ubojstva 12 redarstvenika u Borovo Selu; brojna pitanja još uvijek neodgovorena

Foto: Đuro Karalić

BOROVO, Polaganjem ruža i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja u Borovu, prijeratnom Borovu Selu, u subotu je obilježena 29. obljetnica ubojstva 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije.

“U specifičnim okolnostima došli smo izraziti poštovanje dvanaestorici poginulih hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu. To je jedan od najvećih zločina u Domovinskom ratu i nije slučajno da su prve žrtve u Domovinskom ratu bili pripadnici policije”, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

U ime predsjednika Republike počast je odao posebni savjetnik predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, a predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Dražen Milinković.

Zbog mjera na suzbijanju koronavirusa izostala je tradicionalna komemorativna svečanost, kao i mimohod Udruge specijalne policije proizašle iz Domovinskog rata od ulaza u Borovo do spomen-obilježja te Memorijal dvanaest redarstvenika s brojnim sportskim natjecanjima.

Počast ubijenim braniteljima izaslanstva su odavala s razmakom od pola sata, a prvi su ruže pooložili i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbina ubijenih redarstvenika.

“Da li ste ovdje ikad vidjeli zapovjednika koji je u to vrijeme bio zapovjednik dvanaestorice redarstvenika, da li ste vidjeli načelnika policije koji je u to vrijeme bio načelnik? Da li ste vidjeli ikoga tko vam je htio progovoriti o činjenicama o Borovu Selu, da je njih ovdje čekala zasjeda još mjesec dana ranije i to pod zapovjedništvom Milutina Todosijevića, jednog od majora četničkih pokreta i sve te informacije su se znale”, kazao je u izjavi novinarima u ime Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata “Krpelj” iz Vinkovaca i obitelji stradalih policajaca, saborski zastupnik Stevo Culej.

Ustvrdio je kako o akciji u Borovu Selu ne postoji niti jedan dokument u MUP-u.

“Gdje su ti dokumenti i materijali? Ja na četiri mjesta imam raspoređene materijale koji nikada nisu bili viđeni. Dakle, sve ono što se ovdje činilo, činilo se da bi se zamračilo puno toga”, kazao je Culej rekavši kako je pri kraju pisanje knjige o događajima iz Borova Sela, a koja će, kada uskoro izađe, biti neugodna za mnoge ljude.

U Župnoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima misu zadušnicu služio je don Ivan Begović.

U Borovu je 2. svibnja 1991. iz zasjede ubijeno dvanaest hrvatskih redarstvenika nakon što su došli izbaviti dvojicu svojih kolega koje su tijekom redovite ophodnje u noći s 1. na 2. svibnja zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi.

Ubijeni su policajci Stjepan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.). U napadu su ranjena 23 policajca.