Novi generalni konzul Republike Srbije Aleksandar Nakić u nastupnoj posjeti u Vukovarsko – srijemskoj županiji

Foto: Vukovarsko - srijemska županija

VUKOVAR, U Palači Srijem, u Vukovaru, župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić, sa svojim zamjenicima Franjom Oreškovićem i Srđanom Jeremićem, primio je danas u nastupni posjet novog generalnog konzula Republike Srbije u Vukovaru  Aleksandra Nakića. Bila je ovo prigoda za međusobno upoznavanje, ali i razmjenu mišljenja oko unaprjeđenja postojeće suradnje i to naročito kada je u pitanju realizacija prekograničnih projekata.

U tom smislu bilo je riječi o prekograničnom projektu pod nazivom „Dunav nas spaja“, koji treba povezati pripadnike nacionalnih manjina s područja Vukovarsko – srijemske županije i onih sa područja AP Vojvodine. Vukovarsko – srijemska županija teritorijalno graniči sa Republikom Srbijom te postoje zajednički problemi koji se trebaju rješavati u međusobnoj koordinaciji stručnih službi s obje strane prije svega kada se radi o problemima nelegalnih prelazaka državne granice, opasnostima od elementarnih nepogoda i drugim pitanjima globalnog karaktera.

Također, zajednička želja je unaprjeđenje položaja pripadnika srpske nacionalne manjine na području Vukovarsko – srijemske županije te hrvatske nacionalne manjine koja živi na području Republike Srbije. Zaključeno je kako prostora za suradnju ima u mnogim segmentima – od kulture, sporta pa do gospodarstva te se posebna pažnja u idućem razdoblju treba usmjeriti u tom pravcu