Nove epidemiološke mjere za Vukovarsko – srijemsku županiju

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, S obzirom na povećan broj zaraženih osoba korona virusom kao i broja građana u samoizolaciji Nacionalni stožer civilne zaštite je na prijedlog županijskog Stožera civilne zaštite za Vukovarsko-srijemsku županiju uveo nužne epidemiološke mjere u trajanju od 14 dana. Donesene mjere počinju se primjenjivati do srijede, 30. rujna.

Prema tim mjerama od srijede se na svim okupljanjima, gdje je prisutno više od 50 osoba, obavezno se vodi evidencija prisutnih s osnovnim informacijama. Na svim društvenim i javnim okupljanjima obavezno je pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a ukoliko se održavaju u zatvorenom prostoru obavezno je nošenje maski. Organizatori sportskih natjecanja pak obvezni su osigurati uvjete za održavanje natjecanja uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, a sportska natjecanja u zatvorenim prostorima mogu se održavati bez nazočnosti gledatelja.

Prilikom ulaska u javne ustanove stranke su obavezne nositi masku te dezinficirati ruke. U svim zatvorenim prostorima u kojima se obavlja djelatnost trgovine, i ustanovama u kojima se obavlja javna djelatnost, obavezno je nošenje maske. Preporuka Stožera prema umirovljenicima je da ne odlaze na organizirana putovanja, te da ne sudjeluju na organiziranim okupljanjima većeg broja osoba. Uvodi se i zabrana posjeta korisnicima Domova za starije i nemoćne osobe i to samo na području grada Vinkovaca!

Stožer preporučuje ograničavanje izlazaka korisnika izvan prostora pružatelja usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi, osim iz medicinskih ili drugih opravdanih razloga.