Nova politička prepucavanja, Penava najavio da će posjetiti pravoslavnu crkvu i nazočiti molitvi

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Aktualni sat Gradskog vijeća Vukovara obilježilo je „političko prepucavanje“ između vijećnika SDSS-a i gradonačelnika Vukovara Ivana Penave. Povod je nedavna konferencija za novinare na kojoj je Penava govorio o „puzajućoj velikosrpskoj agresiji“ u Vukovaru. Tada je objavljen i snimak na kojem se vide srednjoškolci kako sjede tijekom izvođenja državne himne tijekom jedne nogometne utakmice. Predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar odbacio je sve optužbe na račun SDSS koje je izrekao tom prilikom Penava postavljajući pitanje „koja je poruka za građane srpske nacionalnosti koji žive i rade u Vukovaru, plaćaju porez“.

„Znate li koliko je djece srpske nacionalnosti sudjelovalo na raznim natjecanjima iz hrvatskog jezika, povijesti, geografije i drugih predmeta i osvajalo priznanja na županijskim i državnim natjecanjima? Referirali ste se na Facebook kampanju i portale koji su isključivo protiv srpske zajednice. Pa mi bi onda mogli stalno. Zašto se niste onda oglasili i na neke utakmice u Vukovaru gdje su Srbi direktno vrijeđani?“, rekao je Kolar.

Vijećnici SDSS-a su u okviru aktualnoga sada postavili pitanje Penavi osjeća li se osobno odgovorno radi fizičkog napada na učenika srpske nacionalnosti nakon njegove konferencije za novinare. Vesna Vujić pitala ga je hoće li kao gradonačelnik doći u neku od pravoslavnih crkvi kako bi sa vjernicima prisustvovao Božiću, Uskrsu ili nekom drugom vjerskom prazniku.
Odgovarajući na postavljena pitanja Penava je rekao kako je novinarima iznio dobre stvari mirne reintegracije ali i neke stvari koje nisu dobre i na koje se treba ukazati.

„Mislim kako one nisu dobre za naš grad i njegove stanovnike. Nisam za opciju da se problemi guraju pod tepih i da se o njima ne razgovara, iako svi znamo da su tu, i onda se svi iznenadimo kada vidimo da više ispod tepiha nema mjesta. Te snimke do danas nitko nije demantirao“, rekao je Penava koji je radi toga imao i razgovor sa policijom.

Podsjetio je i kako je tražio od ravnatelja škola da sva djeca, pa i srpske nacionalnosti, budu dio Kolone sjećanja 18. studenoga. Ukazao je još jednom i kako osmaši srpske nacionalnosti iz Vukovara ne posjećuju Memorijalni centar Domovinskog rata i uče o povijesti kao što to rade učenici iz cijele Hrvatske. Odgovarajući na poziv Vujić gradonačelnik je rekao kako će na poziv da dođe na neki od slijedećih pravoslavnih blagdana posjetiti neku od pravoslavnih crkvi u Vukovaru i nazočiti molitvi.

„Nije mi to problem. Očekujem od predstavnika SDSS-a i drugih političkih stranaka sa srpskim predznakom da budu dio Kolone sjećanja i da na državne blagdane posjete Memorijalno groblje. Ako dođe poziv ja ću to napraviti ali mislim kako ću sa druge strane opet naići na zatvorena vrata i da neće biti hrabrosti, iskrenosti i dobre volje priznati žrtvu Vukovara“, rekao je Penava.