Nikola Kajkić: Slučaj Dekanić je primjer sprege politike i policije

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Na današnjoj konferenciji za novinare nezavisni vijećnik u Županijskoj skupštini Nikola Kajkić iznio je svoja saznanja u svezi prometne nesreće, istrage kao i cijelog slučaja Kajkić. Prema njegovim riječima nadležne službe su odugovlačile istragu kako bi se zataškao incident s prometnom nesrećom koja se dogodila u noći 16/17 travanja prošle godine, a u kojoj je sudjelovao Dekanić.

Između ostaloga kazao je da ja na e-mail dobivao anonimne predstavke građana i nekih policajaca u kojima je stajalo što se sve zapravo dogodilo te noći. Sve to slano je i Uskoku koju je pokrenuo istragu.

“To što sam ja dobivao od strane anonimnih policajaca i građana čini 70 posto Rješenja koje je donio Uskok. Da nije bilo građana ne bi došlo do ovog stadija postupka, Na to ukazuje nekoliko činjenica, prije svega to da je sve jako dugo trajalo i da su građani nekoliko puta izravno USKOK-u slali imena svjedoka, video zapise i neke druge dokaze o ovom slučaju”, rekao je Kajkić.

Iznio je i niz propusta koji su se dogodili tijekom očevida navodeći kako nisu ispitani svi svjedoci a bilo ih je šest do osam, razgovor je obavljen sa županom dok su bili udaljeni od svih, prvobitno ga nisu alkotestirali nego su to napravili kasnije navodeći da je bio suvozač što nije uobičajeno… Podsjetio je i kako je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović 26. svibnja poslao unutarnju kontrolu u PU vukovarsko – srijemsku koja je utvrdila kako nije bilo nepravilnosti u postupanjima policije nakon nesreće.

“To je sprega politike i policije. Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima nekoliko dana nakon nesreće naredilo je očevid i da im se dostave sva pismena. Radili su ispis poziva i utvrdili da je Dekanić više puta zvao načelnika policije u noći nesreće i da su razgovori trajali nekoliko minuta. Odgovornost za postupanje uhićenih policajaca snosi onaj tko im je naredio da tako postupe”, istakao je Kajkić.