Niče: Smanjujemo izdvajanja za gradske tvrtke, a u 2023. prioritet je podrška poduzetnicima i poljoprivrednicima

Foto: Grad Vinkovci

Vinkovački poduzetnici i u 2023. godini mogu računati na potpore Grada, baš kao i poljoprivrednici, a planu su i dva projekta važna za budući razvoj i konkurentnost gospodarstva Vinkovaca i okolice, izvijestili su iz Grada Vinkovaca.

Pročelnik Upravnog odjela gospodarstva Grada Vinkovaca Hrvoje Niče ističe kako će naglasak u sljedećoj godini biti upravo na nastavku poticanja poduzetništva i poljoprivrede, ali i na uštedama u tvrtkama u vlasništvu Grada te na prodaji prvih parcela u proširenoj Zoni Zalužje. Vinkovački proračun namijenjen sektoru gospodarstva za 2023. godinu iznosi 5,5 milijuna eura ili nešto više od 41 milijun kuna. U odnosu na aktualni, planirane su uštede kod izdvajanja za tvrtke u vlasništvu Grada u iznosu većem od 457 tisuća eura, a jedino kod Periske (bazeni Lenije) u Gradu su prinuđeni povećati izdvajanja na godišnjoj razini za dodatnih 120 tisuća eura.

„Kao što je dobro poznato, u ekonomskom okruženju rasta energenata ta potpora logično će rasti u narednoj godini ako želimo imati bazene u svom gradu. Smanjenja su zato izdvajanja za Šokački stan koji je u ovoj godini prošao fazu prilagodbe, odnosno uspostave djelatnosti te je za očekivati njihovo tržišno poslovanje u narednim godinama. Ipak, najznačajnije smanjenje u iznosu većem od 230 tisuća eura planirano je kod GTG-a gdje su ove godine sanirani višegodišnji dugovi te tvrtke pa planirana proračunska sredstva za GTG predstavljaju rezervaciju za eventualne dodatne poteškoće na tržištu energenata u narednoj godini“, objašnjava trenutnu situaciju Hrvoje Niče.

Poticanje poduzetništva i razvoj gospodarstva na vrhu je prioriteta u svim planovima ovog gradskog upravnog odjela, što podrazumijeva nastavak izdvajanja sredstava za izuzetno uspješan Program poticanja poduzetnika, kroz koji iz godine u godinu u Vinkovcima dobivamo sve više mikro poduzetnika koji uz pomoć Grada uspješno realiziraju svoje poslovne ciljeve. Za tu je svrhu za narednu godinu osigurano više od 405 tisuća eura.

„Značajna potpora razvoju poduzetništva u narednoj godini bit će i dva projekta kojima namjeravamo proširiti usluge za buduću konkurentnost poduzetništva, a riječ je o izradi projektno-tehničke dokumentacije za prve parcele koje ćemo dati u prodaju u proširenoj Zoni Zalužje te izradi polazne projektno-tehničke dokumentacije za istražne geotermalne radove. U planu je i treći pilot projekt koji bi trebao biti od velike koristi, kako poduzetništvu tako i javnim ustanovama te građanima. Naime, cilj nam je izvršiti mapiranje svih objekata na području Vinkovaca i Mirkovaca te izračunati solarni potencijal istih. Na taj način, svatko od nas će moći jednim klikom vidjeti koliko električne energije može proizvesti na svojim krovovima te temeljem toga odlučiti hoće li ići u postupak ugradnje solara ili ne“, naglašava pročelnik.

Treći dio proračuna, napominje, vezan je uz poljoprivredu, s najvećim naglaskom na početku rada zatvorene tržnice gdje su radovi već počeli te se njihovo privođenje kraju očekuje na proljeće. U 2023. godini završit će i trogodišnji ciklus ulaganja u pristupne ceste poljoprivrednim površinama i otresnice koje je za cilj prije svega imalo smanjenje izdvajanja za tekuće održavanje te povećanje sigurnosti na putevima i prometnicama koje koriste poljoprivrednici s poljoprivrednom mehanizacijom. Niče zaključno najavljuje i kako je za sljedeću godinu planirano još snažnije ulaganju u poljoprivredu te vinkovački poljoprivrednici iz svih sektora, a kojima je poljoprivreda primarni izvor prihoda, mogu očekivati potpore Grada Vinkovaca.

Foto: Grad Vinkovci