Neprofitni mediji – tko tu profitira

ZAGREB, Više od polovice novinara u hrvatskim medijima angažirano je temeljem nekog oblika samozapošljavanja, bilo da se radi o RPO ili autorskom ugovoru, naglašeno je na tribini Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju „Neprofitni mediji – tko tu profitira?“ o ulozi neprofitnih medija u hrvatskom medijskom prostoru.

Dok je pad ukupnog broja zaposlenih u 2013. godini u odnosu na 2008. bio 16 posto, u istom razdoblju u medijskim je djelatnostima zabilježen pad od 29 posto, a samo u tiskanim medijima 53 posto. To su značajne razlike. Uzrok tomu su medijski poslodavci koji su tražili fleksibilizaciju radnog ansambla jer kad su kupovali medije kupovali su poduzeća s visokim prihodima ali i visokim troškovima. Tražili su način da ti troškovi budu fleksibilniji, da se mogu brže prilagoditi eventualnim promjenama na tržištu“, naveo je savjetnik za medije ministra kulture Milan F. Živković, pozivajući se na podatke Državnog zavoda za statistiku.

Nesiguran položaj novinara i partikularni interesi vlasnika medija doveli su do značajnog pada profesionalnih standarda, a konačni je rezultat tog procesa niska razina političke i medijske pismenosti gdje vjerodostojnost više ne predstavlja nikakvo mjerilo u javnosti, ocijenila je Antonija Letinić, glavna urednica portala Kulturpunkt. Usredotočiti se na artikuliranje najvažnijih problema i raditi na zakonima koji bi i vlasnike komercijalnih medija motivirali na provođenje takvih normi pristup je koji se kod uvođenja Statuta u redakcije pokazao donekle učinkovitim, ocijenjeno ne na tribini, ali bi razgovore poput ovog trebalo voditi puno češće i puno šire. Jer, bude li se neprofitni medijski sektor stalno doživljavao kao abortivni tip komercijalnih medija neće se daleko stići, zaključeno je na tribini.

Izvor: HND Newsletter