Natječaj za mlade poljoprivrednike od 21. prosinca

Foto: Pixabay/Lionlel Goupil

Od 21. prosinca bit će otvoren natječaj za mlade poljoprivrednike, najavljeno je iz Ministarstva poljoprivrede iz kojeg navode kako je riječ o natječaju za tip operacije 6.1.1. “Potpora mladim poljoprivrednicima” iz Programa ruralnog razvoja.

Korisnici potpore su mladi poljoprivrednici (osobe starije od 18 i mlađe od 40 godina) koji su u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu registrirani kao nositelji poljoprivrednog gospodarstva za koje se traži potpora te koji u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu nisu registrirani kao nositelji poljoprivrednog gospodarstva za koje se traži potpora.

Prihvatljive aktivnosti za koje je moguće dobiti potporu su kupnja domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnja, građenje i/ili opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i/ili prerade osim proizvoda ribarstva.

Potpora se može dobiti i za kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, kupnju poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada, uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje, građenje i/ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda, stjecanje potrebnih stručnih znanja te operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva.

“Mladi su naša snaga i budućnost. Naša je dužnost usmjeriti mlade ljude i omogućiti im život dostojan čovjeka. Mi smo ovdje kako bismo im bili podrška i oslonac. Pozivam sve mlade poljoprivrednike, koji udovoljavaju uvjetima natječaja da se prijave i iskoriste sredstva koja su im na raspolaganju”, izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Isplata se obavlja u tri rate u razdoblju od najviše tri godine.