Nastavljena arheološka istraživanja na Vučedolu

VUKOVAR, I ove godine nastavljaju se sustavna arheološka istraživanja na arheološkom lokalitetu Vučedol kod Vukovara. Nastavak je to kampanje koja traje već 40 godina, a istraživanja se trenutno provode na sekundarnom arheološkom lokalitetu Vučedola poznatome kao kukuruzište Štrajn. Prema najavama iz Muzeja Vučedolske kulture ovogodišnja arheološka istraživanja na Vučedolu trajati će do kraja rujna.

„Imamo već nekoliko lijepih, zanimljivih nalaza iako tek krećemo u posljednje, najranije slojeve. Još uvijek dovodimo sondu u red s obzirom na to da je ona proteklih 11 mjeseci bila pokrivena i zaštićena“, rekla je ravnateljica Muzeja Vučedolske kulture Marija Hutinec najavljujući kako će u sklopu istraživanja biti organizirane i različite radionice za zainteresirane građane.

Arheološko nalazište Vučedol poznato je po brojnim arheološkim nalazima od kojih su svakako najpoznatiji vukovarska golubica i vukovarska čizmica. Inače, Vučedolci su bili poznati kao iznimno napredan narod za to vrijeme koji su po mnogo čega bili znatno ispred ostatka tadašnjeg svijeta. Njihova dostignuća mogu se vidjeti i u Muzeju Vučedolske kulture. Unatoč brojnim nalazima procjenjuje se kako je do sada istraženo 10-15 posto arheološkog lokaliteta Vučedol tako da se očekuje kako su brojna i velika arheološka otkrića tek pred nama.