Najnaseljeniji otoci na svijetu

Fto: planet.hr/Bosna.life

Zamislite život na otoku, gdje se na vašoj kući nalaze tuđe kuće, prijevozno sredstvo je čamac, imate ograničenu pitku vodu i električnu energiju, a privatnost je stran pojam.

Upravo tako izgleda svakodnevica stanovnika ova dva najanaseljenija otoka na svijetu.

Migingo

Otok Migingo nalazi se u Viktorijnom jezeru u Africi, prostire se na 2000 četvornih metara, a na njemu živi čak tisuću stanovnika.

Povijest stanovnika ovog otoka vrlo je kratka, nastanjen je 1991. godine od dva kenijska ribara, koje u naumu nije uspio spriječiti ni veliki broj zmija niti korov koji je prekrivao otok. Iako geografski pripada Keniji, Uganda ga smatra svojim vlasništvom, koja tvrdi da je nastanjen 2004. godine od Ugandskog ribara.

Otok je toliko prenaseljen da se kuće nalaze jedna na drugoj. Odmah pored nalazi se otok Usingo koji je gotovo nenaseljen, no stanovnici Miginga se odbijaju preseliti jer vjeruju da je na njemu demon, ali i žele izbjeći česte napade pirata kojima je taj otok podložan. Ipak, unatoč prenapučenosti, otok je našao mjesta za četiri kafića i javnu kuću.

Santa Cruz del Islote

Slika: The Guardian

Ovaj Kolumbijski otok smatra se najgušće naseljenim otokom na svijetu po četvornom metru. Površine 9712 četvornih metara, otok nastanjuje 1200 stanovnika, a prema izvještaju BBC-a, ono živi u 115 kuća izgrađenih od ruba do ruba, a čak 60 posto populacije čine mladi.

Jedina korištena prijevozna sredstva su čamci, koji se koriste za ribolov i transport, a većina stanovništva živi od turizma unatoč činjenici da na otoku nema plaže. Ono što privlači turiste je ronjenje sa životinjama tipičnim za ovaj prostor.

Osim što im nedostaje prostora, ovim otočanima nedostaje pitke vode, te im je ograničen izvor električne energije, no oni se usprkos tome ne osjećaju siromašnima te uživaju u svakom danu.

Autor: planet.hr/Matea Potočnjak