Nagrada 17. DORF-a za životno djelo posthumno Saši Anočiću

Foto: Grad Vinkovci

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca pripremila je i ove godine bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima od 16. do 19. kolovoza u sklopu 17. DORF-a.

O najboljem DORF 2023 filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Magda Mas (glazbenica, autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma, predsjednica žirija), Dubravko Mataković (autor stripova, slikar, dizajner i glazbenik) te Domagoj Ivanković (kazališni i TV glumac), izvijestili su organizatori.

Nagradu za životno djelo DORF ove godine dodjeljuje posmrtno kazališnom redatelju i glumcu Saši Anočiću.

“Posebno mjesto u suvremenom hrvatskom teatru zauzela je njegova „trilogija gubitnika“ – Kauboji, Smisao života gospodina Lojtrice te Niko i ništ poznat kao GospOUdinNOUbadi – tekstovi i izvedbe koje će ostati uzbudljiv i zanimljiv trag našeg vremena. U kazališnom vokabularu ostala je i „anoćićevština“, pojam koji znači kreativnost + strast + jasnu viziju. Tekstovi, upotreba glazbe i tehnička razina izvedbe, unikatna pojava i – poruka koja je svakom svojom akcijom živio&artikulirao, koju je prenosio brojnim mladim glumcima. Kroz malog čovjeka, utjecao je na sve, pa čak i one koji su činili nepravdu. Ovom skromnom nagradom željeli smo još jednom, kako bi on to volio reći – nježno ponoviti i zahvaliti na svim trenucima zadovoljstva, užitku gledanja i promišljanja našeg vremena, kazališno glazbene čarolije koju je Saša na tako cool način znao učiniti važnom”, navode iz Udruge ljubitelja filma RARE.

Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine primit će kazališni redatelj i performer Mario Kovač.

Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu zadužena je mlada vinkovačka kiparica, slikarica i fotografkinja Mirjana Pjevac.

Autorica ovogodišnjeg vizualnog rješenja je Diana Mataković, mlada dizajnerica i ilustratorica iz Vinkovaca.

Natječaj za prijave dokumentarnih glazbenih filmova otvoren je sve do 15. lipnja, a prijavnica i više detalja nalaze se na festivalskoj stranici www.filmfestivaldorf.com .