Nacionalni je dan hitne medicinske službe

Foto: Zavod za hitnu medicinu VSŽ

VINKOVCI, Liječnici, tehničari i vozači hitne medicine danas obilježavaju Nacionalni dan hitne medicinske službe u povodu kojega se priopćenjem za javnost obratila Hrvatska udruga djelatnika hitne medicinske pomoći.

“Poštovani djelatnici hitne, hitnog bolničkog prijema i sanitetskog prijevoza. Dan hitne službe, 30.travnja, mi u udruzi proglasili smo još 2001. godine, nakon prosvjeda koga smo organizirali upozoravajući javnost i medije da u organizaciji hitne nešto ne štima. Svirali smo točno u podne u 76 gradova Republike Hrvatske i od tada je za nas službeno počela prva prava reorganizacija hitne – mi smo tada donijeli odluku i molili naše vodstvo da zajedno sa nama ovaj dan proglase Danom hitne službe RH. No, nažalost, smijali su nam se, obeshrabrivali pa čak i branili da se o njemu govori kao o Danu hitne, i tako sve dok Sabor RH nije poslao Hrvatskom sindikatu hitne medicine službeno priznanje o proglašavanju 30.travnja kao Dan hitne službe”, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik udruge Danijel Šota.


Šota navodi kako su i pored brojnih opstrukcija, članovi Udruge neumorno radili i ponudili niz rješenja u radu i hitne i saniteta sudjelujući u povjerenstvima, zaustavivši niz odluka koje su imale za cilj dovesti u pitanje i samu djelatnost.

“Nažalost, puno naših dragih i stručnih članova je odustalo od ove borbe jer su sputavani, uskraćena im je edukacija, napredovanje, gotovo sve, a neki su i preminuli i nisu uspjeli ostvariti svoj san o hitnoj koju su sanjali.
Ne mogu da se ne sjetim onih koji su zaslužni, koji su dali sve da bi hitna bila hitna, ne baš kao ovo danas nastalo na netrpeljivosti, razilaženju.
Stoga dr. Perić, dr. Družetić, dr. Božinović, dr. Zeidler, dr. Antić, dr. Sušanj, dr. Krčelić, dr. Benčić, dr. Kinkela, dr. Franolić, dr. Galešev, ms Škunca, ms Juravić, ms Delost, ms Ključarić (pok), ms Glogović, ms Stojančev, ms Vrbat, ms Režić, ms Ivaniš, ms Brlek , ms Kremer, mt Dujmenović, mt Tunuković, mt Šarec, gospodin Gajnik , gospodin Žitnik, vozači Petreković, Bilandžija (pok), Ujević…Dakle, vi divni ljudi, vi ste ti što ste se borili, ne za sebe, ne za svoj uspjeh nego za hitnu, vi ste ti koji ste bili tu kada se stvarala, kada je postajala i nastajala hitna. Iako su danas neki od vas maknuti, smjenjeni, iako vas nisu ni pitali nikada više ni šta ni kako, budite ponosni jer ste vi stvorili to što oni rade”, navodi Danijel Šota.

Dotaknuvši se aktualnih problema, kaže kako je posla još uvijek puno.

“Još nemamo skraćeni radni vijek, još se sestre voze iza kao da su teret, a ne dio tima, još saniteti nemaju ni radnu odoru, još se izbijaju sati i smjene kako ne bi imali prekovremenih, još pola države u sklopu hitne ima sanitet, a pola ne, još smo jedna od tri države sa najgorim dispečerskim programom, još se sestre sa visokom i višom stručnom spremom bore za status, još vozači imaju manji koeficijent od domara, još se auti ne nabavljaju po zakonu o vozilima hitne, još nemamo zakon o hitnoj, još djelatnici na hitnom bolničkom prijemu rade kao na pokretnoj traci, još nitko ne priznaje rad sestara i tehničara na hitnoj i još i još i još i još …..No, svima vama koji radite na hitnoj, liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima, vozačima, svima vama u hitnom bolničkom prijemu, svima vama u sanitetu, sretan vam Dan hitne, 30.travnja”, poručuje se u priopćenju Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći sa sjedištem u Vinkovcima.