Na YouTube kanalu Kazalište Vinkovci javno dostupna predstava Vrzino kolo

Foto: GK Joze Ivakića

VINKOVCI, Povodom 142. rođendana Joze Ivakića (hrvatskog književnika, kazališnog i filmskog redatelja) čije ime nosi vinkovačko Gradsko kazalište, na  YouTube kanalu Kazalište Vinkovci, od 18. ožujka  javno je dostupna komedija Vrzino kolo, nastala po tekstu Joze Ivakića, izvijestili su iz te kazališne kuće.

Predstava je premijerno izvedena 2017. povodom 100 godina kazališne tradicije u Vinkovcima, kao redateljski uradak Vjekoslava Jankovića.

IZ KRITIKE ALENA BISKUPOVIĆA „KULTURA.HR“ – „Radi se o pitkom, dobro napisanom i zanimljivom tekstu koji ima jednu nevinost, iskrenost, ljepotu, a kako i ne, kad se radi o ljubavi, milovanju i voljenju. Sama radnja smještena je u varoš – urbano naselje te za razliku od većine tekstova koji se temelje na bogatstvu folklorne tradicije ovih prostora pokazuje i bogatstvo i postojanje „građanskog“ sloja. Okosnicu radnje čine ljubavne zgode i nezgode začinjene elementima komedije karaktera i zabune te se tako na samom početku upoznajemo s likom Harmonikaša /Grabancijaša (Vladimir Andrić) koji u prologu najavljuje temu i svoju funkciju – kombinaciju Kupida i Lokija koji će usmjeravati emocije likova, ali im pri tome i otežavati posao obogaćujući i komplicirajući radnju. Radnja se odvija poput vrzinog kola u kojem s jedne strane sudjeluju stariji ženici matori Tutljo (Denis Brižić / nominacija za NHG), kočoperni Čiko (Hrvoje Seršić), stari Rogonja (Goran Smoljanović), s druge strane udavače puštenica Julka (Matea Marušić / nominacija za NHG), namiguša Kata (Katarina Baban) i ofrkuša Ljubica (Selena Andrić). Svima im račune mrsi zgodni, mladi i sposobni ženskar Jotina (Ivan Vukelić) dok radnju začinjavaju konobarica (Katarina Krištić), pomoćni harmonikaš (Zorko Bagić), harmonikaš (Andrej Pezić) te varošani i plesači (Folklorni ansambl Lisinski Vinkovci).“

VIDEO NAJAVA PREDSTAVEhttps://youtu.be/1CxhLFRLGIM

LINK ZA GLEDANJE (aktivan od ponoći 18.03. 2021.):  https://youtu.be/KM-XaJDHCS8