Na vinkovačkom području provode se geotermalna istraživanja

Foto: Đuro Karalić

Na području Vinkovaca u tijeku su istraživanja geotermalnog potencijala kako bi se utvrdilo stvarno stanje ležišta termalnih voda radi njihova korištenja za toplinarstvo, a koji bi, ukoliko budu zadovoljavajuća, mogla voditi prema većoj energetskoj neovisnosti gradskim domaćinstava i gospodarstva.

“Grad Vinkovci ima toplinski sustav na koji je priključeno oko 1700 domaćinstava i – ako se ovo istraživanje pokaže plodonosnim – mogli bismo se okrenuti obnovljivim izvorima energije. No, nije samo u pitanju toplinarstvo, već bi koristi mogla imati i industrija, a posebice poljoprivreda kada je u pitanju staklenička proizvodnja”, rekao je zamjenik vinkovačkoga gradonačelnika Josip Romić.

Po njegovim riječima, procjena je da bi prelaskom na grijanje iz geotermalnih izvora računi građana za grijanje bili niži i za 50 posto.

Projekt procjene geotermalnog potencijala za upotrebu u toplinarstvu provodi se na šest mjesta u Hrvatskoj.

Na području Zaprešića, Velike Gorice, Siska i Osijeka snimanja su završena, a nakon što ovoga tjedna budu završena i u Vinkovcima, preostaje još Vukovar”, kazala je direktorica Sektora za geotermalnu energiju Agencije za ugljikovodike Martina Tuschl.

Nakon toga, preostaje da se dobiveni rezultati procjene kako bi se dobio uvid u moguću isplativost istraženog geotermalnog potencijala. Ako se pokaže dostatno velikim, kreću bušenja koja su u ovom projektu zacrtana kao moguća u 2025. godini s ciljem da prvu toplinu gradovi dobiju u naredne dvije godine.