Na vinkovačkom groblju izgrađena grobnica za nerođenu djecu

VINKOVCI, Uz donacije sa raznih strana Katolička udruga Betlehem je na vinkovačkom gradskom groblju izgradila grobnicu koja je namijenjena za pokop svim nerođenim bebama bez obzira koliko stare bile. Grobnica se s vanjskim izgledom s ničim ne ističe od drugim osim što na njoj nema nikakvih imena, godina ili poruka. Na njoj se samo ističe natpis „NEVINA DJEČICA“. To je prva takva grobnica u Republici Hrvatskoj, a uskoro će i u Zagrebu biti izgrađena slična grobnica. Prema riječima predsjednice udruge Slađane Petričević do izgradnje grobnice došlo je nakon niza zahtjeva članica udruge koje su željele da se napravi jedna grobnica gdje bi se pokapala tijela nerođene djece.

„Majke jednostavno više nisu željele da njihova djeca završe u medicinskom otpadu. Na ovaj način omogućili smo im da dostojanstvo pokopaju svoje nerođeno dijete i da zauvijek imaju mjesto gdje mogu otići i zapaliti svijeću. Do sada su majke, koje su izgubile djecu, hodale po grobljima i na raznim mjestima palile svijeće“, kaže Petričević.

S izgradnjom grobnice upoznati su i u vinkovačkoj bolnici, bolnički kapelan, a uspostavljena je i dobra suradnja s nadležnima na vinkovačkom groblju. Roditelji koji dođu u ovakvu situaciju dovoljno je samo da izraze želju za pokopom tijela djeteta nakon obavljene obdukcije.

IVAN MATIĆ