Na kandidacijskim listama za prijevremene parlamentarne izbore 60 kandidatka s područja Vukovarsko-srijemske županije

Foto: avangard.com

VINKOVCI, Počela je službena kampanja za prijevremene parlamentarne izbore koji će se održati 11. rujna. U V. izbornoj jedinici kojoj pripada i Vukovarsko-srijemska županija istaknuto je 15 kandidacijskih lista stranaka, koalicija i nezavisnih.

Kandidate su tako istaknuli Autohtona Hrvatska stranka prava, Koalicija Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, Narodna stranka: Reformisti, Novi val – Stranka razvoja, HSS Stjepan Radić i BUZ, Koalicija HSP, HČSP, Akcija za bolju Hrvatsku i Obiteljska stranka, Koalicija HSP AS, Demokratski savez nacionalne obnove, HKDU Marko Veselica, Ujedinjena stranka prava i Hrvatska demokratska stranka, MOST, Pametno za grad, Demokratska stranka žena, HDZ, Koalicija HDSSB i HKS, Hrvatski laburisti Stranka rada, Neovisna lista, Koalicija Nezavisna lista Stipe Petrina, Slobodna Hrvatska, Pokret zajedno i ORaH, Koalicija SDP, HNS, HSS i HSU, Stranka umirovljenika i Koalicija Živi zid, Promijenimo Hrvatsku i Akcija mladih.

Na listama svoje mjesto našli i brojni kandidati s područja Vukovarsko-srijemske županije. Na listi Autohotne Hrvatske stranke prava nalaze se tako kandidat Mirko Tadić iz Ivankova na visokom 2. mjestu, Krunoslav Paša iz Lovasa 7. te Branka Šarić iz Vinkovaca na 10 mjestu.

Na listi kolacije predvođene zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem na 2. mjestu je predsjednica vukovarske organizacije stranke Milana Bandića Mirjana Semenić Rutko, a odmah do nje, na 3. mjestu nalazi se načelnik općine Gunje Hrvoje Lucić. Stella Franjić iz Vinkovaca je na 9. mjestu, a Mirko Blidović iz Vukovara 10.

Koalicija HSP, HČSP, Akcija za bolju Hrvatsku i Obiteljska stranka kao 4. na listi istaknule su Vukovarca Ivicu Žulja dok je Željko Žgela iz Ivankova 6., a a slijede dvoje Nuštaraca, Mato Rimac 7. i Sanja Lojdl 8. dok se Vinkovčanin Ivica Bičanić nalazi na 10. mjestu kandidacijske liste.

Koalicija HSP AS, Demokratski savez nacionalne obnove, HKDU Marko Veselica, Ujedinjena stranka prava i Hrvatska demokratska stranka na listu je s područja Vukovarsko-srijemske županije uvrstila Vinkovčanku Irenu Mudri Šimunović (3.), Vukovarca Želimira Guzovskog (6.), Iločanku Željku Toth (9.), Jasenku Baranj iz Vukovara (12.) i predsjednika vukovarsko-srijemske Županijske skupštine Antuna Žagara na posljednjem, 14. mjestu.

MOST-ovu listu predvodi ministar gospodarstva u tehničkoj Vladi, Berčanin Tomislav Panenić. Katarina Kozina iz Vukovara nalazi se na 6., a lovaški liječnik Nizar Shoukry na 8. mjestu. Na 14. mjesto uvršten je Željko Pravdić iz Vukovara.

Gradištanac Tomislav Krpan predvodi kandidacijsku listu Pametno za grad na kojoj se još nalaze Vinkovčani Daniel Rakijašić (3.), Vedran Menđušić (6.) i Antun Papić (9.) dok se Robert Tomašević iz Bošnjaka nalazi na 7., a Loreta Perić iz Sotina na 8. mjestu.

Na kandidacijskoj listi Demokratske stranke žena nema niti jedne kandidatkinje s područja naše županije, a kandidata iz Vukovarsko-srijemske županije nema niti na Neovisnoj listi te listi Stranke umirovljenika.

Na listi HDZ-a visoko, 2.mjesto zauzima predsjednik vukovarsko-srijemskog HDZ-a Dražen Milinković dok su se gradonačelnici Vukovara Ivan Penava, Vinkovaca Mladen Karlić i Županje Davor Miličević smjestili na 5. odnosno 7. i 9. mjesto liste. Na listi HDZ-a našlo se mjesta i za Vukovarku Marijanu Balić (11.) dok se posljednji, 14. na listi nalazi saborski zastupnik u prošlom sazivu Sabora Jarminčanin, Stevo Culej.

Predsjednica vukovarskog HDSSB-a Slavica Jelinić nalazi se na 5. mjestu kandidacijske liste HDSSB-a i HKS-a, a zamjenik vukovarskog gradonačelnika HKS-ovac Marijan Pavliček na 6. mjestu. Na listi su još Martin Kordić iz Vođinaca (8.) i Damir Jakšić iz Vinkovaca (11.) te Katarina Šoltes iz Rajevog Sela (13.).

Martina Bobalić iz Županje nalazi se pak na 3., a Zvonimir Ajbek iz Vukovara na 4. mjestu kandidacijske liste Hrvatski laburisti Stranka rada. Na listi se nalazi i Županjac Davor Alduk (11.) i Vinkovčanka Olga Kovačević (10.) te Nuštarac Dražen Kataj (13.).

Koalicija Nezavisna lista Stipe Petrina, Slobodna Hrvatska, Pokret zajedno i ORaH na listu je stavila Ivana Vinkovića iz Bošnjaka (9.), Snežanu Antolović iz Vinkovaca (12.) i Katu Buzov iz Štitara (14.).

Na kandidacijskoj listi koalicije SDP, HNS, HSS i HSU na 6. mjestu nalazi se Vinkovčanka Anica Birač, Vukovarka Biljana Gaća je 8., iločki gradonačelnik Zvonimir Dragun 10., Vinkovčanin Marinko Lukenda 11., načelnik Babine Grede Josip Krnić 12., a predsjednica vinkovačkog HNS-a Mirna Krajina-Andričević 13.

Saborski zastupnik u prošlom sazivu Hrvatskog sabora, Vinkovčanin Ivica Mišić predvodi kandidacijsku listu koalicije Živi zid, Promijenimo Hrvatsku i Akcija mladih. Na 2. mjestu nalazi se Vukovarac Vlado Iljkić, a na 3. Nuštarac Jozo Leko. Marina Lešić iz Županje je 6., Vinkovčanke Ivana Papić, Nikolina Brkić i Brankica Vuić 7., 8. i 11., a Vukovarac Pavao Josić 10..

ĐURO KARALIĆ