Na Dječjim Vinkovačkim jesenima sudjeluje oko 2.500 sudionika

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Prema najavama organizatora 51. Vinkovačkih jeseni u ovogodišnjem mimohodu Dječjih Vinkovačkih jeseni sudjelovat će oko 2.500 malih folkloraša iz Hrvatske i inozemstva. Organizatori podsjećaju kako će i mali folkloraši prodefilirati ulicama Vinkovaca te kako će i taj mimohod biti kao i onaj „veliki“ s tom razlikom što su u njemu mali folkloraši, male narodne nošnje, mali konjanici i zaprežna kola, male mažoretkinje, male snaše koje pocikuju kao i one starije i mali Šokci s kicoški nakrivljenom šokačkom kapom koji se ugledaju na svoga dadu i didu.

„Ova dječja manifestacija zadnjih 12-13 godina na puno višoj organizacijskoj i umjetničkoj razini, a kao osobitu vrijednost ističe kako su mali folkloraši jamstvo za budućnost Vinkovačkih jeseni. Ove godine će u mimohodu nastupiti  više od 50 dječjih folklornih skupina s preko 2.500 sudionika, a po prvi put predstavit će se i dječja folklorna skupina iz neke od zemalja Europske unije“, kaže voditelj organizacije Dječjih Vinkovačkih jeseni Dario Grčić.

Biti će to mali folkloraši iz Poljske koji će nastupiti u petak, 9. rujna, prije svečanosti otvaranja Folklornih večeri kao najava Dječjih vinkovačkih jeseni. Gosti iz Poljske nastupiti će i u subotu i nedjelju kao gosti Međužupanijske smotre.  Sudjelovat će i folkloraši iz HKUD-a „Stari hrast“ iz Novog Travnika u BiH. Grčić navodi i kako će u ovogodišnjem mimohodu biti 24 skupine, sudionika Međužupanijske smotre, i 27 malih folklornih skupina iz naše županije.

„Ponosni smo što su Dječje vinkovačke jeseni zaslužne što je diljem Hrvatske osnovano niz dječjih folklornih skupina. Iz ove su priredbe potekle županijske smotre, krenula je državna i međudržavna smotra dječjih folklornih skupina“, istakao je Grčić.

Treba znati i kako od 1970. godine u sklopu Vinkovačkih jeseni postoje dani namijenjeni samo malim folklorašima. Tako će biti i ove godine kada su dva dana Vinkovačkih jeseni namijenjena najmlađima kako bi pokazali što su i koliko naučili u proteklih godinu dana kako bi sačuvali tradiciju svoga mjesta.

IVAN MATIĆ