Muzeju vučedolske kulture i arheološkom lokalitetu Vučedol dodijeljena Oznaka europske baštine

Foto: N.N.

Iz Ministarstva kulture i medija izvijestili su kako je Europska komisija Muzeju vučedolske kulture i arheološkom lokalitetu Vučedol dodijelila je Oznaku europske baštine (European Heritage Label).

Prvi hrvatski nositelj Oznake europske baštine od 2016. godine je Muzej krapinskih neandertalaca i nalazište Hušnjakovo, a od danas to prestižno europsko muzeološko i baštinsko priznanje za 2021. godinu nosi i Muzej vučedolske kulture i arheološki lokalitet Vučedol. U okviru selekcije za 2021. godinu, kandidirana je bila i Kolijevka višejezičnosti – Bašćanska ploča u kompleksu crkve sv. Lucije, navode iz ministarstva.

U obrazloženju se među ostalim navodi kako je muzej zadovoljio sve kriterije Oznake europske baštine, a posebno zbog toga što „ojačava komunikaciju upravo europske dimenzije prema široj europskoj publici, s ciljem doprinosa „boljem razumijevanju Vučedolske kulture u europskom kontekstu, na temelju znanstvenih istraživanja vrijedne arheološke baštine.

Navedeno je i kako će uz svoje redovite aktivnosti, „muzej intenzivirati razmjene izložbi, razvijati svoju edukacijsku ponudu, ali i daljnje usavršavati muzejsko osoblje te omogućiti ciljanoj publici sudjelovanje u terenskim istraživanjima pod vodstvom arheologa.