Muzej vučedolske kulture dobitnik prestižne muzealske nagrade ŽIVA 2016.

ZADAR, VUKOVAR, Na svečanosti u Zadru, održanoj u Muzeju antičkog stakla u Zadru, Muzej vučedolske kulture iz Vukovara dobio je prestižnu nagradu ŽIVA 2016. Radi se o nagradi koja se dodjeljuje najboljim slavenskim muzejima, a na svečanosti su prisustvovali gosti iz deset slavenskih zemalja.

„Kako nagrada ŽIVA raste rastu i kategorije. Također je važno za istaknuti da su hrvatski muzeji napravili značajan iskorak u muzeologiji, a da se Muzej vučedolske kulture pokazao kao predvodnik u smislu da je tek na početku kreiranja jednog sjajnog i održivog projekta, a to je budući arheološki park na Vučedolu“, rekla je ravnateljica Muzeja Mirela Hutinec.

Inače, ovaj vukovarski muzej izabran je u konkurenciji između 19 nominiranih muzeja iz deset slavenskih zemalja od kojih su četiri bili hrvatski muzeji.

„Ova nagrada Muzeju vučedolske kulture puno će značiti i to prije svega jer smo prepoznati kao vrijedna institucija koja ima perspektivu razvoja, povezuje ljude, pruža nove sadržaje, a uz sve to jezgra je izgradnje budućeg cjelokupnog projekta“, rekla je Hutinec.

Muzej vučedolske kulture otvoren je za posjetitelje 30. lipnja 2015. godine i od tada je kroz njega prošlo više od 75.000 posjetitelja. Nagrada Muzeju vučedolske kulture u svega nekoliko mjeseci drugo je veliko priznanje vukovarskim muzealcima. Podsjećamo kako je prethodno prestižnu nagradu Silletto osvojio Gradski muzej Vukovar.

IVAN MATIĆ

Foto: Ivan Matić