MS walk – Hodaj za MS 25. svibnja na zagrebačkom Bundeku

VINKOVCI, MS walk – Hodaj za MS je akcija koja se na Svjetski dan multiple skleroze održava u cijelom Svijetu. Na ovaj način javno 2,5 milijuna ljudi upozorava na probleme s kojima se susreću oboljeli od ove autoimune bolesti. Poruka je uvijek ista – pronađite lijek!, poručuju iz Udruge MS tim Hrvatska.

U Hrvatskoj je Udruga MS tim Hrvatska, čija je predsjednica bivša vinkovačka novinarka Mirjam Jukić, organizator MS walka i održava se drugu godinu zaredom u Zagrebu u parku Bundek gdje se i ove godine očekuje tisuće oboljelih koji hodom oko jezera Bundek široj javnosti simbolično prenosi poruku – ovo smo mi, da bolesni smo i želimo razumijevanje i podršku.

“Konkretno ove godinu želimo upozoriti na dvije važne stvari za oboljele – lošu primjenu zakona o zapošljavanju osoba s invaliditetom te nužnost uvođenja novih kriterija liječenja multiple skleroze. U našoj državi lijekovi za usporavanje bolesti dobivaju se preko HZZO-a i srećom mi oboljeli ih ne plaćamo, jer budimo realni da ih plaćamo samo rijetki bi si mogli priuštiti taj luksuz. I na tome državi veliko hvala. No s druge strane lijekove nam odobravaju po starim kriterijima od kojih su sve razvijene zemlje odavno odustale”, navode iz udruge.

Što se tiče primjene zakona za zapošljavanja osoba s invaliditetom iz Udruge MS tim Hrvatska pozivaju sve oboljele, a nezaposlene da se jave udruzi i pošalju svoj životopis na mail hodaj.ms@gmail.com.

“Za početak želimo stvoriti internetsku stranicu s bazom podataka u kojoj će se nalaziti životopisi oboljelih od multiple skleroze kako bismo pridonijeli njihovom lakšem zapošljavanju – registar nezaposlenih oboljelih od multiple skleroze. Mnogi oboljeli od multiple skleroze nisu radili ili su vrlo kratko radili. Nemaju iskustva, a kako im vrijeme prolazi na Zavodu za zapošljavanje sve se teže snalaze. Stoga im je potrebna kontinuirana potpora pri traženju posla koju ne dobivaju od nadležnih institucija. Cilj nam je pomoći u njihovom zapošljavanju i vlastitim primjerom pokazati poslodavcima da su osobe oboljele od multiple skleroze itekako radno sposobne”, poručuju.

Zbog toga je naš MS walk važan. Zato hodamo – ne za MS nego protiv MS-a! I zato tražimo od svih vas da nas podržite svojim dolaskom. I vi oboljeli i svi vaši prijatelji i članovi vaših obitelji. Vidimo se u Zagrebu na Bundeku 25. svibnja u 17 sati, pozivaju iz Udruge MS tim Hrvatska. A naša je poruka, ako ste kojim slučajem 25. svibnja u Zagrebu, pridružite se hodnji ili pozovite prijatelje koji žive u Zagrebu neka oni to učine umjesto vas. Bitno je izaći i hodati! Za život!

ĐURO KARALIĆ