Mlinarić: Dosta nam je perfomansa Milorada Pupovca 17. studenoga

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Ubrzo nakon što je Milorad Pupovac bacio vijenac u Dunav u spomen na nedužno stradale Vukovarce konferenciju za novinare održali su saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarič i Tomislav Josić, predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog pokreta, u Vukovaru su održali konferenciju za medije povodom bacanja vijenaca u Dunav. Josić je uvodno pročitao dopis koji je gradonačelnik Grada Vukovara i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava uputio na Vladu Republike Hrvatske 16. studenog u kojem ukazuje kako se s polaganjem vijenca 17. studenoga za nevine srpske žrtve službeno daje legitimitet ovom činu što, kako je rekao, posebno boli i vrijeđa Vukovarce.

U daljem tijeku konferencije Mlinarić je rekao kako je “17. studeni za sve Vukovarce poput katoličkog blagdana Velikog Petka te da su ovakvi performansi koji se izvode iz godine u godinu nedopustivi, posebice jer je upravo Vlada Andreja Plenkovića donijela zakon prema kojem je Grad Vukovar mjesto posebnog pijeteta”. Poručio je da takve provokacije više neće trpjeti te je pozvao novinare da upitaju Pupovca kome to baca vijence 17. studenoga.

”Goran Kitić Kitara, Srbin koji je živio s nama, Vukovarac koji se borio s nama na Sajmištu, a koji je ubijen u siječnju ’92. godine. Zavezali su ga za špagu na ušću Vuke u Dunav i ostavili ga danima tako. Misli li gospodin Pupovac na Gorana Kitića Kitaru kad baca vijenac u Dunav? Borio sam se do zadnjeg dana u Vukovaru, a na ovom mjestu, u ovo vrijeme nitko nije ubijen osim Hrvata. Prema tome, pitam se kakve to performanse radi Pupovac? Zašto to radi i zašto provocira?” rekao je Mlinarić.

Dodao je kako je dopis gradonačelnika poslan predsjedniku Vlade i Ministarstvu branitelja te da se nada kako nagodinu Vukovarci neće morati ponovno organizirati prosvjede kako bi spriječili gaženje njihova dostojanstva koje trpe godinama.

”Dosta je bilo, ova priča s performansima je završena priča. Neka kažu ime i prezime kad dođu baciti vijenac. Što ih ne pitate imena i prezimena ubijenih ljudi? Ja ću vam reći imena i prezimena 262 ranjenika koja su ubijena na Ovčari, reći ću vam 2717 imena ljudi ubijenih u Vukovaru. Prema tome, bacati vijenac, a ne reći imena onih zbog kojih ga bacate potvrđuje da se tu radi o laži. Dosta je njihovih laži i s ovim današnjim njegovim performansom završio je što se tiče Vukovara i Vukovaraca”, kazao je Mlinarić.