Mir Božji, Hristos se rodi!

Foto: Pixabay/oberhausen

Vjernici koji Božić slave po julijanskom kalendaru okupili su se jutros na bogoslužjima u pravoslavnim crkvama na području Vukovarsko-srijemske županije, a potom će slavlje svečanim objedom i čestitkama nastaviti u krugu obitelji.

U božićnoj poruci vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru, jerej Srđan Lukić, paroh vinkovački poručio je kako se suština slavlja Božića sastoji u blagovijesti da se Bog iz ljubavi rodio kao čovjek kako bi smo mi mogli postati djeca Božja, braća i sestre među sobom.

“Upravo u tome se i sastoji Božji poziv nama ljudima”, navodi se u božićnoj poruci paroha Lukića te dodaje kako je Božić vrijeme praštanja i smiraja te je posvećeno obitelji i radosti Kristova rođenja-

Paroh iločki, protojerev-stavrofor Predrag Azap u božićnoj poruci vjernicima ističe kako uvijek na kraju jedne, a na početku druge godine “čekujemo, nadamo se da ta naredna godina bude bolja, da nam donese više zadovoljstva i sreće.

“Ali, braćo, za to bolje se mora biti bolji. To bolje nije moguće i neće se desiti samo od sebe. Ako bolje želimo, a bez sumnje želimo, tad ka boljem krenimo, mijenjajmo sebe i koračajmo stazom dobročinstva. Svaki je čovjek isti i samo može biti dobar ili loš. Po tome ćemo znati jesmo li Kristovi ili ne”, poručuje paroh Azap.

Stanovnicima Vukovarsko-srijemske županije koji Božić slave po julijanskom kalendaru čestitku je uputio vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

“Svim stanovnicima Vukovarsko-srijemske županije koji Božić slave po julijanskom kalendaru želim sretan i blagoslovljen Božić. Neka ovaj najradosniji blagdan u vaše živote unese ljubav, blagostanje, radost i mir. Mir Božji, Hristos se rodi!”, navodi se u čestitki župana Dekanića.

Srpska pravoslavna crkva Božić slavi tri dana, a pored te Crkve, Božić 7. siječnja proslavljaju i crnogorska, makedonska, ruska i gruzijska pravoslavna crkva, Kopti i neki manastiri na Svetoj gori u Grčkoj.

Na gregorijanski kalendar, koji Božić slavi 25. prosinca, prešle su carigradska patrijaršija (duhovno središte pravoslavlja) grčka, rumunjska, bugarska i ciparska pravoslavna crkva, a od ove godine i ukrajinska pravoslavna crkva.