Ministru Bošnjakoviću predana peticija za povratak Općinskog suda u Vinkovce

Foto: Grad Vinkovci

VINKOVCI/ZAGREB, Predstavnici vinkovačkih gradskih vlasti i Građanske inicijative za izmjenu Zakona o područjima i sjedištima sudova predvođeni gradnačelnikom Ivanom Bosančićem i odvjetnicom Nedom Brčić predali su u Zagrebu ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću peticiju s prikupljenih 5.500 potpisa za vraćanje Općinskog suda u Vinkovce.

“Ministar je naglasio kako se kreće u reorganizaciju sustava i pronalaženja pravog rješenja kako bi se situacija rješila vraćanjem sudova u Vinkovce”, izjvestili su tim povodom iz vinkovačke gradske uprave.

Skupina građana Vinkovaca okupljena oko Građanske inicijative za ukidanje reogranizacije pravosuđa provedenog za mandata ministra Orsata Miljenića, još proljetos je prikupila potpise za peticiju kojom se od mjerodavnih traži da se vrate općinski sudovi u Vinkovce i Županju iz Vukovara. Podršku inicjativi pružio je tada i dio vinkovačkih političara koji se također zalažu sa povratak Općinskog suda u Vinkovce,a među inima i sadašnji vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

“Riječ je o štetnoj reorganizaciji kojom je dio sudaca i službenika iz Vinkovaca upućen na rad u Vukovar, što uzrokuje znatne troškove kako za državni proračun, tako i za navedene suce i službenike. Veći dio svih predmeta koji se zaprimaju u Vinkovcima i Županji dodjeljuju se u rad sucima u Vukovaru, a svi kazneni predmeti su dodjeljeni u rad sucima u Vukovaru, zbog čega svi okrivljenici, svjedoci,  odvjetnici, dio sudaca te zamjenici općinskog državnog odvjetnika svakodnevno moraju putovati iz Vinkovaca i Županje u Vukovar na rasprave”, pojasnila je tada Neda Brčić u ime Građanske inicjative upozorivši da tako svi troše više vremena i novca, čime se povećavaju i troškovi postupaka.