Ministrica Nataša Tramišak pohodila Ilok s rukama punih darova

Foto: VSŽ

ILOK, Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak posjetila je danas Dom za starije i nemoćne osobe Ilok gdje je ravnateljici Dariji Nikolić predala ugovor za sufinanciranje provedbe EU projekta rekonstrukcije i obnove palijativnog odjela, a potom se susrela i s gradonačelnicom Iloka Marinom Budimir kojoj je uručila ugovore vrijedne 1,1 milijun kuna koji se odnose na projekte gospodarenja otpadom u tom gradu, izgradnju reciklažnog dvorišta i sanaciju neopasnog otpada.

“Mi smo ovim projektom povećali smještajni kapacitete za palijativne  bolesnike na razini Vukovarsko-srijemske županije a sami znamo da je smještaj i skrb palijativnih bolesnika jedan od velikih problema, ne samo Vukovarsko-srijemske županije, nego i ostalih županija. Kroz projekt vrijednosti 7 i pol milijuna kuna, naš proračun je bio 3 i pol milijuna kuna i kroz aktivnosti tog projekta smo ugradili bolničko dizalo, rekonstruirali odjel, opremili sve sobe medicinskim i drugim pomagalima, opremili se uređajima za fizikalnu terapiju, opremili prijamni ured, nabavili električno vozilo i još puno stvari je učinjeno kroz taj projekt”, kazala je ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Ilok Darija Nikolić.

Ministrica Tramišak podsjetila je kako se projekt rekonstrukcije i obnove palijativnog odjela iločkog Doma za starije i nemoćne osobe provodio u razdoblju od 2014. do 2020. godine iz Interreg IPA projekta prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija, ukupne vrijednosti milijun eura.

“Uradili smo to s ciljem kako bi učinili ovaj dom moderniziranijim i s novim uslugama te educiranijim djelatnicima”, rekla je ministrica Nataša Tramišak.

 U Domu za stare i nemoćne osobe u Iloku je trenutno 190 korisnika, kapacitet odjela za palijativne bolesnike je 10 osoba, a osim usluge samog smještaja, Dom pruža usluge pomoći u kući odnosno dostave toplih obroka na području Grada Iloka za 40 korisnika.

Ministrica Tramišak obišla je s gradonačelnicom Marinom Budimir i vukovarsko-srijemskim županom Damirom Dekanićem i gradilišta vezano uz projekte u povijesnoj jezgri Iloka, sufinancirane europskim novcem te novcem Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

“Ovaj projekt je u vrijednosti većoj od 67 milijuna kuna, od čega je 50 milijuna kuna financirano iz EU fondova. Vjerujem da će svi radovi krenuti u rokovima i na vrijeme i da će ovaj projekt biti realiziran do kraja 2023. godine, da će promijeniti vizure samoga grada Iloka i da će se i dalje moći nastaviti sa zaštitom kulturnih dobara, ulaganjem zapravo u turističke namjene svih ovih objekata, tako da Grad Ilok i Vukovarsko-srijemska županija dobiju nove atrakcije za daljnji razvoj turizma na ovom području.”, rekla je Tramišak.

“Zahvaljujem se ministrici, Vladi i našem županu što su prepoznali Grad Ilok kao jedan od pet gradova u našoj županiji koji također zavrjeđuje pozornost i ovako velike projekte kao što je obnova naših zidina. Dobili smo veliku potporu i u prethodnim projektima iz ministarstva regionalnog razvoja koji su odrađeni i koji našim građanima doista služe na dobro. Ilok je jedan od turističkih gradova, kada završimo staru jezgru, što planiramo do 2023., do tada ćemo pripremiti dokumentaciju za revitalizaciju našeg centra grada, kako naši Iločani kažu „Čaršije“. Ilok je mali grad i sa ova dva velika projekta, gdje očekujemo i dalje podršku Vlade RH, Ilok će imati jednu sasvim drugu vizuru i biti će doista pravi biser na Dunavu.“, rekla je gradonačelnica Grada Iloka Marina Budimir.

Zahvalnost ministrici na dosadašnjoj podršci projektima iz Vukovarsko-srijemske županije izrekao je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić rekavši kako je Ministarstvo regionalog razvoja i fondova Europske unije već do sada realiziralo velik broj značajnih projekata na području županije.

“Zahvalni smo na svakoj pomoći i nadamo se kako će ministarstvo i ubuduće prepoznati projekte iz naše županije, a kojih imamo u pripremi itekako velik broj i koji bi trebali provedbom doprinijeti jačem razvoju Vukovarsko-srijemske županije”, kazao je župan Dekanić.