Ministarstvo graditeljstva sufinancira 17 projekata u županiji

VUKOVAR, Predstavnicima 17 jedinica lokalne samouprave s područja Vukovarsko-srijemske ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević uručio je Odluke o sufinanciranju projekata unaprjeđenja komunalne infrastrukture. Odluke se dodjeljuju općinama Andrijaševci, Cerna, Drenovci, Gunja, Ivankovo, Jarmina, Lovas, Markušić, Nijemci, Nuštar,Privlaka, Stari Jankovci, Štitar, Vođinci i Vrbanja te gradovima Otok i Vukovar. Prema riječima Kuščevića ukupna vrijednost projekata iznosi preko 6,8 milijuna kuna od kojih Ministarstvo sufinancira 2,6 milijuna kuna.

„Za sufinanciranje projekata unaprjeđenja komunalne infrastrukture ove godine osigurali smo 30 milijuna kuna u odnosu na 6 milijuna kuna koliko je bilo prošle godine. Plan nam je da iduće godine ukupan fond za ove projekte iznosi 100 milijuna kuna“, rekao je Kuščević.

Ministar je ukazao i na velike razlike u razvijenosti komunalne infrastrukture na području Hrvatske čemu je razlog što najveći dio novca odlazi u regionalna središta dok male sredine ostaju zapuštene. Maksimalan iznos koji je bilo moguće ostvariti kroz ovaj program iznosio je 350.000 kuna.

„Kroz ovakav program i njemu slične  želimo izjednačiti komunalni standard u cijeloj Hrvatskoj. Na taj način želimo omogućiti da ljudi ostanu tu i živjeti“, rekao je Kuščević.

Najbolje ocjenjeni projekt u Hrvatskoj je onaj Grada Vukovara za koji će im ministarstvo graditeljstva isplatiti 338.000 kuna.

„Naš projekt je postavljenje javne rasvjete u dijelu ulice Dragutuina Renarića i Josipa Runjanina. Ukupan projekt iznosi 400.000 kuna tako da će nam 338.000 kuna, s koliko u realizaciji projekta sudjeluje Ministarstvo, puno pomoći“, rekao je zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček.

IVAN MATIĆ