Ministar poljoprivrede Davor Romić u obilasku Slavonije

VUKOVAR/ILAČA, Nedavno imenovani ministar poljoprivrede Davor Romić, nakon što se sagledao stanje unutar ministarstva, krenuo je u obilazak terena, a za svoj prvi posjet nekom OPG-u izabrao je OPG Marijana Balića, mladog poljoprivrednika koji se unazad nekoliko godina bavi proizvodnjom češnjaka.
Domaća proizvodnja češnjaka, koji je neizostavni sastojak mnogih tradicionalnih jela i suhomesnatih delicija od Iloka, do Varaždina, Rovinja i Dubrovnika, gotovo je zanemariva u usporedbi s nacionalnim potrebama i jedna je od proizvodnji na kojoj treba inzistirati, poručio je ministar Davor Romić nakon što je u pratnji svoga domaćina obišao polje češnjaka nedaleko Ilače poručivši kako je ostanak mladih u ruralnim područjima jedan od prioriteta Vlade.
“Korištenjem sredstava Programa ruralnog razvoja imamo mogućnost, ali i dužnost oplemeniti ruralne prostore i učiniti ih mjestima poželjnim za život i rad”, kazao je rekavši kako u svome mandatu želi ojačati OPG-ove što se “može vidjeti i iz prijedloga proračuna kao i projekata ruralnog razvoja” za čiju provedbu će se zalagati.
Poručio je kako poljoprivredni proizvođači u 2016. neće biti uskraćeni niti za jednu kunu u odnosu na prošlu godinu.
Marijan Balić primjer je mladog čovjeka koji se nakon fakulteta vratio zemlji i od nje odlučio živjeti. Rezultati njegovog truda, rada i odricanja služe na primjer svima nama i zadužuju nas da svojim djelovanjem budemo u službi boljitka čuvara naših ruralnih prostora, naših poljoprivrednih proizvođača, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede. Sam Marijan Balić mišljenja je kao su prošla  vremena kada se moglo računati na državu.
“Sada su tržišta otvorena i kao poljoprivrednik morate se tome prilagoditi, prilagoditi svoje poslovanje i pokušati iznalaziti dodatne načine ulaska i opstanka na tržištu”, napominje taj mladi poljoprivrednik koji u planu ima izgradnju preradbenih kapaciteta za preradu češnjaka kao i osnutak otkupnom centra za otkup češnjaka od drugih proizvođača.
“Mjenjati ćemo program ruralnog razvoja i usmjeravati ga prema potrebama ruralnog prostora i vlastitim potrebama”, poručio je pak ministar Davor Romić nakon što je sa čelnicima Vukovarsko-srijemske županije i predstavnicima razvojnih agencija i udruga iz poljoprivrede s područja te županije razgovarao o stanju u poljoprivredi.
Po njegovim riječima, treba vratiti vjeru u hrvatsko selo.
“Ovo je za mene izazov i nisam ovdje došao stvarati političku karijeru nego rješavati probleme”, kazao je kratko Davor Romić, a potom se uputio prema Andrijaševcima gdje je posjetio tamošnju Poljoprivrednu zadrugu “Vinkovačka šaproga”.
ĐURO KARALIĆ