Milaković: Zakon ulice uklonio dvojezične natpise u Vukovaru

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Na konferenciji za novinare zamjenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković rekao je kako je nezadovoljan primjenom Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Milaković je tom prilikom podsjetio kako je od objave rezultata Popisa stanovništva prošlo pet godina rekavši kako uvođenje dvojezičnosti u Vukovar nije od početka dobro primljeno u hrvatskoj javnosti.

“Vlast je u rujnu 2013. godine na nespretan način postavila nekoliko dvojezičnih ploča poslije čega je na scenu stupio zakon ulice koji ne priliči civiliziranoj zemlji. Tada je došlo do nasilnog skidanja ploča te nadmudrivanja onih koji su postavljanjem bili emotivno pogođeni i političara koji su njihovim osjećajima manipulirali i iskoristili ih“, rekao je Milaković.

Govoreći na ovu temu rekao je i kako je kako se politički kontekst u Hrvatskoj nije poboljšao te da su oni koji bi trebali utjecati na dosljednu primjenu zakona odlučili sve riješiti na način da sačekaju idući popis stanovništva. Isto tako pozvao je i premijera Andreja Plenkovića da pokaže dosljednost i kao zagovornik pravne države omogući korištenje jezika i pisma u skladu s hrvatskim zakonima. Kazao je i da dvojezičnost nije jedini problem s kojim se pripadnici srpske zajednice danas u Vukovaru susreću. Istakao je kako postoji i problem u realizaciji prava na zapošljavanje u javnom sektoru, konvalidaciji radnog staža iz doba reintegracije, nereguliranom statusu ZVO-a, financiranju različitih organizacija srpske zajednice…

„Svi problemi potiču iz javnog diskursa etiketiranja srpske zajednice iz ratnog razdoblja. Dopušteno je pa čak i poželjno uskratiti prava Srbima, jer takvi postupci nisu kažnjivi niti se o njima govori kao nemoralnima“, istakao je Milaković.