Milaković: Od 80 zaposlenika u vukovarskoj gradskoj upravi samo 16 Srba

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Milaković ustvrdio je na konferenciji za novinare kako u vukovarskoj gradskoj upravi postoji neravnomjerna zastupljenost Srba unatoč zakonu koji je po tom pitanju jasan, ali se ne poštuje.

S obzirom da prema posljednjem popisu stanovništva u Vukovaru ima 34,87 posto Srba, toliko bi u postotku trebalo biti i zaposlenih Srba i u gradskoj upravi Vukovara, rekao je Srđan Milaković.

Naveo je kako je 2014. godine od 60 zaposlenih u gradskoj upravi, 19 su bili Srbi, a 2017. na kraju prvog mandata gradonačelnika Ivana Penave od 70 zaposlenih, 16 su bili Srbi, prenosi Hina.

“U siječnju ove godine u vukovarskoj gradskoj upravi je bilo zaposleno 80 ljudi, od kojih je 16 iz srpske zajednice, odnosno nešto više od 12 posto”, ustvrdio je Milaković dodajući kako posebice zabrinjava činjenica da među pročelnicima vukovarskih gradskih odjela nema nijednog Srbina, a nema ih niti na vodećim pozicijama u trgovačkim društvima u pretežitom vlaništvu Grada Vukovara kao niti na pozicijama ravnatelja vukovarskih osnovnih škola.

“Zakon je međutim jasan i jamči građanima srpske nacionalnosti ravnomjernu zastupljenost, ali u praksi vidimo da je to mrtvo slovo na papiru”, poručio je rekavši kako je i njegova funkcija zamjenika gradonačelnika iz reda srpske nacionalne manjine svedena na “pro forme” funkciiju.

“Kao i svaka druga pozicija koja je Srbima zajamčena i moja je lišena stvarne nadležnosti. Ova mi pozicija daje jedino prostor za javno istupanje, ali sve ostalo ne postoji.  Kada je u pitanju Grad Vukovar, ja sam potpuno nevidljiv i nema me nigdje u protokolarnom segmentu osim kada treba negdje da se položi vijenac”, rekao je Srđan Milaković potvrdivši kako će izaći na predstojeće izbore sa vlastitom kandidaturom i listom.