Medved: Kao što je do sada bio simbol hrvatskog zajedništva, uvjeren sam da će Vodotoranj to biti i u budućnosti

Foto: AGV

VUKOVAR, Dan nakon što je svečano otvoren, vukovarski Vodotoranj obišao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručivši kako ta građevina i u budućnosti treba biti simbolom svehrvatskog zajedništva.

Uz ministra Medveda nalazio se i ministar obrane Mario Banožić te su njih dvojica prije posjeta Vodotornju, na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položili vijenac i upalili svijeću, a potom su im se na Vodotornju pridružili vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, posljednji zapovjednik obrane Vukovara 1991. Branko Borković, predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić i drugi.

“Kao što je do sada bio simbol hrvatskog zajedništva, uvjeren sam da će Vodotoranj to biti i u budućnosti. Ovo je izrazito snažan doprinos očuvanju sjećanja na žrtvu i herojsku obranu Vukovara”, rekao je Medved poručivši kako je Vlada projekt obnove Vodotornja podržala od samog početka te je u njegovu obnovu uložila više od 20 milijuna kuna.

Po njegovim riječima, obnovljeni Vodotoranj odašilje snažnu poruku hrvatskom narodu da gradimo društvo perspektive ali i ne zaboravljamo povijest i žrtvu u Domovinskom ratu.

Foto: KV

Na pitanje novinara o ovogodišnjem obilježavanju 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, podsjetio je kako je Vlada prošle godine taj dan proglasila državnim praznikom i neradnim danom.

“Ovo što je specifično za ovu godine je pandemija koronavirusa koja nas usmjerava i ograničava u organizaciji svih događanja pa tako i u ovogodišnjem obilježavanju Dana sjećanja. Grad Vukovar je napravio nekoliko prijedloga, a ja sam za slijedeći tjedan sazvao sastanak u ministarstvu na koji sam pozvao i gradonačelnika Vukovara i načelnika Škabrnje kao i ravnatelja HZZO-a”, rekao je Medved.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo sinoćnjom svečanosti otvorenja Vodotornja koja je zbog epidemioloških razloga održana online rekavši kako je samo par dana prije svečanosti cijeli vodeći tim Vodotornja završio u samoizoaciji te je su učinjeni veliki napori kako se izostanak tih ljudi ne bi osjetio u programu.

“Stižu nam pozitivne reakcije i mislim da možemo biti zadovoljni kako je sve proteklo”, rekao je kratko Penava dodajući kako je završetak priče o Vodotornju polučio pozitivne reakcije kako među Vukovarcima tako i među ostalim građanima Hrvatske kao i među iseljenicima.