Banožić s pripadnicima Udruge veterana 5. gardijske brigade Sokolovi

Foto: MORH

ZAGREB, Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić sastao se danas u Ministarstvu obrane RH s pripadnicima Udruge veterana 5. gardijske brigade Sokolovi, a sastanku je nazočio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

Tom prigodom ministar Banožić zahvalio je slavnim Sokolovima na njihovom doprinosu u Domovinskom ratu te podsjetio kako su Sokolovi bili jedna od udarnih brigada koja je stvarala temelje današnje suvremene Hrvatske, izvijestili su iz MORH-a.

„Pripadnici današnje 1. oklopno mehanizirane bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske slijede put slavnih Sokolova“, rekao je ministar te zahvalio na doprinosu koji daju hrvatskom društvu u ovim izazovnim vremenima kao i  doprinosu stvaranju sigurnosti i stabilnosti moderne Republike Hrvatske.

Legendarna 5. gardijska brigada Sokolovi osnovana je u listopadu 1992. godine u vojarni “Bosut” u Vinkovcima a tijekom Domovinskog rata njezini pripadnici prošli su gotovo sva bojišta. Kroz brigadu je prošlo više od 7000 pripadnika. Tradiciju legendarnih Sokolova slijedi 1. oklopno mehanizirana bojna Sokolovi, Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, koja je smještena u Našicama.