Među kandidatima za spajanje, vinkovačka i vukovarska bolnica?

  Foto: Pixabay

  Do kraja godine trebalo bi doći do spajanja pojedinih bolnica u Hrvatskoj, a među onima koje se spominje kao sigurne kandidate za taj proces kojim se želi smanjiti troškove hrvatskog zdravstva, su i vinkovačka i vukovarska Opća županijska bolnica.

  Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak kako je smisao spajanja bolnica da one rade što kvalitetnije rekavši kako je cijeli postupak u početnoj fazi te tek treba  razgovarati i s djelatnicima bolnica i njihovim vlasnicima odnosno lokalnim upravama.

  Na upite koje bi se bolnice spajale rekao kako se još ne zna, a kada je riječ o vremenskom roku za taj proces, spajanja bi se trebala dogoditi do kraja ove godine.

  I vinkovačka i vukovarska bolnica godinama se bore s gubicima. Njihova sanacija od strane države pokazala se neuspješnom, a bolnice su umjesto da smanje, i povećale dugovanja.  Tako je vinkovačka bolnica 31. prosinca 2012. godine imala obveze od 53,58 milijuna kuna, a na kraju 2015. godine 68,98 milijuna kuna, dok je u sanaciju uloženo 62,33 milijuna kuna. Vukovarska bolnica je u 2013. godinu i sanaciju ušla uz ukupne obveze od 36,19 milijuna kuna, a iako je iznos sanacije te bolnice iznosio 48,93 milijuna kuna, početak 2016. ta je bolnica dočekala s obvezama od 56,4 milijuna kuna.

  Bolnicama su od 2012. godine upravljali sanacijski upravitelji, a od prošle godine, nakon zatvaranja neuspjelog sanacijskog postupka i vraćanja bolnica osnivaču, Vukovarsko-srijemskoj županiji, bolnice su dobile i ravnatelje.