Koliko kalorija vam je potrebno za funkcioniranje? Piše Lorena Draženović, mag.cin.

  Foto: Pixabay/James Riess

  Kao što vjerujem da već znate, svaki organizam je drugačiji te ima drugačije kalorijske potrebe i potrošnju.

  Želite li zadržati dobru formu i liniju, evo okvirnog izračuna idealnih obroka kada o kalorijskim vrijednostima govorimo.

  Vrlo aktivni ljudi su one osobe koje svaki dan vježbaju po barem sat vremena ili rade fizički vrlo zahtjevan posao. Dnevni ulos kalorija za vrlo aktivne žene trebao bi se kretati u rasponu od 2000 do 2500 kalorija a za vrlo aktivne muškarce od 2500 do 3000 kalorija.

  Za umjereno aktivne žene koje vježbaju 30 do 60 minuta dnevno kalorijski unos bi se trebao kretati oko 1900 kalorija a za muškarce oko 2500 kalorija.

  Za one slabo aktivne osobe koje dnevno naprave barem 5000 do 8000 koraka, kalorijski unos trebao bi biti oko 1800 kalorija za žene te oko 2200 kalorija za muškarce.

  I na posljetku, za osobe koje preferiraju sjedilački način života te naprave manje od 5000 koraka dnevno, kalorijski unos trebalo bi se kretati oko 1600 kalorija za žene i 1800 kalorija za muškarce.

  No, što to znači? Izračunati točnu potrošnju vašeg organizma i točan unos naravno nije jednostavna stvar. Kao što znate, svaka namirnica po svojoj gramaži ima točno određenu kalorijsku vrijednost.

  Za detaljan plan i program prehrane sukladan vašim potrebama svakako predlažem da se obratite stručnjaku.