Kućni ljubimci – melem za odrasle i djecu: Piše Lorena Draženović, mag.cin.

  Fotto: Pixabay/Mary Beth McCutcheon

  Vlasnici kućnih ljubimaca već dobro znaju koliku pozitivno njihovi ljubimci djeluju na njih. Već nakon 15 do 30 minuta s kućnim ljubimcem smanjuje se razina anksioznosti i stresa u vašem organizmu. Tijekom vremena provedenog s kućnim ljubimcem razina kortizola (hormon stresa) smanjuje se, dok se razina serotonina (hormon sreće) povećava.

  U jednom od posljednjih istraživanja dokazano je kako vlasnici kućnih ljubimaca imaju niži tlak i manji broj otkucaja srca kako u normalnim tako i u stresnim situacijama, za razliku od ljudi koji nemaju kućnog ljubimca. Također, dvadesetogodišnje istraživanje pokazalo je kako vlasnici pasa imaju veće šanse preživjeti nakon srčanog udara te da su vlasnici kućnih ljubimaca izloženi manjem riziku od smrti uslijed srčanih oboljenja. Istraživači također vjeruju kako mačke posebno smiruju svoje vlasnike i to u toj mjeri da se smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

  Terapeuti često preporučuju kućnog ljubimca djeci s teškoćama u razvoju ali i osobama oboljelim od depresije. Smatra se da vodeći brigu o kućnom ljubimcu zapravo vodite brigu i o samom sebi. Također ljubimci će vas uvijek saslušati, vole provoditi vrijeme s vama a maženje s njima djeluje vrlo umirujuće.

  Također, djeca koja imaju kućne ljubimce većinom razvijaju osjećaj odgovornosti i brige za druge. Zajedno s odgovornošću kod djece raste i razina samopouzdanja. Brojna istraživanja pokazuju i kako djeca koja odrastaju uz kućne ljubimce imaju manje šanse za razvoj astme te čak dvostruko manje šanse za razvoj alergija.

  Valja napomenuti i da vlasnici životinja često razgovaraju s drugim vlasnicima čime se razvijaju socijalizacijske vještine te se stvaraju nova poznanstva i prijateljstva. Naravno, ne moram niti napominjati koliko su šetnje sa psom dobre za vaše zdravlje ali i zdravlje vašeg djeteta.

  Ukoliko razmišljate o uzimanju kućnog ljubimca, svakako dobro razmislite. Odvagnite svoje obaveze i slobodno vrijeme. Ako nemate vremena za svakodnevne šetnje, tada nemojte uzimati psa. No to ne znači da ne trebate imati kućnog ljubimca. Uvijek možete uzeti mačku, hrčka, ribice ili nešto što vama najbolje odgovara.

  Na kraju krajeva, poprilično sam uvjerena da će kućni ljubimac poboljšati vaš život u svakom njegovom aspektu.