Mednim doručkom započeli 15. Pčelarski dani

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Mednim doručkom na koji su pozvani učenici dvaju 4. razreda vinkovačke Osnovne škole Ivana Mažuranića, u Vinkovcima su započeli 15. Pčelarski dani, tradicionalna manifestacija koja svake godine okupi velik broj pčelara iz Slavonije, ali i susjedne BiH i Srbije. Kako bi prodali nešto vlastitoga meda, kupili opreme koja im nedostaje, ali i nešto naučili na nekom od stručno-edukativnih predavanja koja su sastavni dio svakih Pčelarskih dana.

“Medni doručak je nastavak promotivne kampanje koju provode Ministarstvo poljoprivrede I Hrvatska poljoprivredna agencija s ciljem promocije hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda”, kazao je zamjenik ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) Ivica Vranjić.

Akciju podržavaju i Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vinkovci u ime kojih su se kratko obratili županijski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić i gradonačelnik Ivan Bosančić koji je pozvao građane Vinkovaca da kupuju domaće proizvode jer na taj način doprinose i očuvanju radnih mjesta.

Po riječima predsjednika Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije Stanka Čuljka u Hrvatskoj se godišnje proizvede između osam I deset tisuća tona meda koji se uglavnom i utrži na domaćem tržištu, iako, kako je kazao, potrošnja meda po glavi stanovnika Hrvatske i dalje nije zadovoljavajuća. Naveo je kako pčelari nisu zadovoljni niti otkupnom cijenom meda na veliko na domaćem tržištu koja iznosi između 14 I 16 kuna, a trebala bi biti najmanje 25 kuna po kilogramu.

“Sa sadašnjom cijenom mi ne možemo pokriti niti osnovne troškove proizvodnje, a kamoli da bi išli u neka ulaganja”, kazao je Čuljak.

Tijekom trajanja sajma u subotu će se održati stručno edukativna predavanja na temu “Do zdravih pčela dobrom tehnologijom”. Zlatko Puškadija održat će predavanje “Varoa pod kontrolom kao cijelogodišnja aktivnost na pčelinjaku”, Igor Petrović “Tehnologija pčelarenja kao prevencija bolesti”, a pčelar iz Kragujevca (Srbija) Rade Kostadinović “Paketni rojevi – formiranje, transport, zbrinjavanje, njega, nedostatci i prednosti – osobna iskustva”.