Mario Rajšić studentski prvak Europe u šutiranju trojki

Foto: Dražen Pejić

PORTO, VUKOVAR, Od 30. srpnja do 5. kolovoza 2019. u konkurenciji 25 ekipa iz 21 europske države, ekipa Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru osvojila je 15. mjesto na Studentskom prvenstvu Europe u košarci 3×3 koje je održano u Portu u Portugalu. 

Vukovarska studentska reprezentacija, u sastavu Arian Jovanović, Mario Rajšić, Aleksandar Kapović i Alan Mesić, natjecanje je završila sa tri pobjede i šest poraza. U grupnoj fazi natjecanja (skupina D, šest ekipa) pobijedili smo University of Istanbul iz Turske (19:9) i University of Budapest iz Mađarske (17:13), a poraženi od University of Malaga iz Španjolske (19:16), domaćina University  of Porto iz Portugala (17:16) , University of Vilnius iz Litve (21:8).

U osminu finala plasirali smo se kao četvrto plasirani iza ekipa iz Vilnusa, Porta i Malage.
U osmini finala izgubili smo od University of Göttingen iz Njemačke (21:7), da bi u razigravanju od 9. do 16. mjesta pobijedili University of Minhoiz Portugala sa 21:14, a izgubili od Sofia University iz Bugarske 19:18 i University of Barcelona iz Španjolske 21:14.

Prvo mjesto osvojili su studenti  University of Vilnius iz Litve  pobijedivši  domaćina University of Porto iz Portugala 21:9 dok su treći bili studenti iz Malage pobijedivši drugu hrvatsku ekipu Sveučilišta iz Zagreba rezultatom 21:18.

Upravo činjenica kao su sve tri prvoplasirane ekipe na natjecanju bile iz naše grupe pokazuje veličinu ostvarenog rezultata s obzirom da smo od domaćina Sveučilišta iz Porta i Sveučilišta iz Malage izgubili praktički u zadnjim sekundama utakmice. 

Također moramo istaknuti činjenicu kako se već u prvom kolu, protiv ekipe iz Istanbula, ozlijedionaš najbolji igrač kapetan Mario Rajšić koji je svejedno stisnuo zube i s povredom stopala odigrao turnir do kraja. Ono što je još fascinantnije da je Mario Rajšić postao Europski prvak u šutiranju trica gdje je prvog dana u kvalifikacijama (25 igrača) i u finalnom danu (3 igrača) ostvario najbolji rezultat. Upravo ta činjenica omogućila je Mariu da u Vukovar donese još jedan pehar i to nagradu za Fair PlayWinnera (nagrada za koju su glasali svi kapetani ekipa na natjecanju).

Voditelj ekipe bio je Dražen Pejić, mag.cin., v.pred. a trener Igor Modalek.
Zanimljivo je kako su svi studenti i trener veleučilišne košarkaške ekipe Vukovara članovi košarkaškog kluba „Borovo“ Vukovar, viceprvaka A-2 lige istok.

Još jednom hvala svima na čestitkama a posebna zahvala Upravi Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru kao i dekanu Željku Sudariću te također glavnom sponzoru ekipe tvrtki „CereraAgro“ iz Vukovara.

Autor: Dražen Pejić