Marijan Pavliček: Prava iz Zakona o civilnim žrtvama Domovinskog rata moći će koristiti i oni koji su otvoreno sudjelovali u agresiji na Hrvatsku

Foto: Hrvatski suverenisti

ZAGREB, U pojedinačnoj raspravi u Hrvatskom saboru saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček rekao je, povodom konačnog prijedloga Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, da kroz ovakav prijedlog zakona status civilnog stradalnika mogli bi ostvariti i oni, koji su devedesetih godina otvoreno sudjelovali u agresiji na Republiku Hrvatsku.

„Iako sam prijedlog Zakona u čl. 5 govori da pripadnici, pomagači ili suradnici neprijateljskih vojnih i paravojnih postrojbi koji su sudjelovali u oružanoj agresiji na Republiku Hrvatsku ne mogu ostvariti prava po ovom zakonu najveći problem leži u činjenici što hrvatske institucije nemaju popis osoba koje su sudjelovale u oružanoj pobuni na Republiku Hrvatsku“, rekao je Pavliček.

Dodao je i kako je ovakav prijedlog zakona podržalo i Srpsko narodno vijeće, što potvrđuje da oni itekako imaju interesa za izglasavanje upravo ovakvog manjkavog prijedloga.

”Konačnim prijedlogom zakona otvara se mogućnost, ne samo stradalim civilima na nekad okupiranim područjima, već potencijalno i pripadnicima Vojske tzv. SAO Krajine ostvarivanje trajnih prava od Hrvatske države. Ovakav prijedlog zakona je proizvod koalicije na državnoj razini gdje vladajući po tko zna koji put popuštaju svom strateškom koalicijskom partneru. No za razliku od Milorada Pupovca, koji broji krvna zrnca čak i kod stradalih osoba kao što je bio slučaj u potresu na Banovini, Hrvatski suverenisti smatraju da prava civilnih stradalnika Domovinskog rata trebaju ostvariti istinski civilni stradalnici, bez obzira koje nacionalnosti bili“, istakao je Pavliček.

Hrvatski suverenisti su podnijeli 10 amandmana na Konačni prijedlog zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, kako bi se onemogućila zlouporaba ovog zakona, te kako bi trajna prava ostvarili samo istinski civilni stradalnici Domovinskog rata.