Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj župniji do sada najmasovnije

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Ovogodišnje Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji – Vukovarsko lutkarsko proljeće koje će se održati od 3. do 8. travnja bit će do sada najmasovnije, a nastupit će 18 lutkarskih kazališta iz Hrvatske, BiH i Srbije sa ukupno 110 izvedbi predstava.

Najavljujući tu prestižnu lutkarsku manifestaciju, koja se već održava 22 godine, izvršni producent Slaven Nuhanović kazao je kako će se ovogodišnje Lutkarsko proljeće održavati u pet gradova, 19 općina i pet ustanova na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije te Orašja (BiH).

“Svečanost otvorenja 22. lutkarskog proljeća u Vukovarsko-srijemskoj županiji održat će se 3. travnja u Drenovcima, dok će istoga dana, u večernjim satima, biti svečano otvoreno Vukovarsko lutkarsko proljeće”, najavio je Nuhanović dodajući kako će strukovna priznanja “Zvonko Festini” za životno djelo ove biti dodjeljena Hrvoju Zalaru za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva i Abdulahu Seferoviću za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva.

U organizaciji Hrvatskog doma Vukovar u toj će se kulturnoj ustanovi tijekom trajanja festivala održati izložba fotografija “Lutke” autora Ivana Špoljareca  te izložba “Od slikovnjaka do vragobe” autora Štefke Batinić i Berislava Majhuta, radionica za djecu “Ilustracija slikovnica” Hrvatskog školskog muzeja iz Zagreba te forum “Kazalište” namjenjen edukaciji stručnih suradnika u školama, najavila je ravnateljica Hrvatskog doma Ivanka Miličić.

Vinkovci će pak biti domaćin Drugog susreta književnika za djecu na lutkarskom proljeću tijekom kojega će se s djecom u Rodnoj kući Ivana Kozarca družiti književnici Silvija Šesto, Mladen Kušes, Snježana Babić-Višnjić, Tatjana Kadoić-Grmuša, Davor Šunk i Vanda Čižmek, Rosie Kugli, Vladimir Bakarić i Julijana Adamović.

“U 22. godine postojanja Lutkarskog proljeća u Vukovarsko-srijemskoj županiji ta je manifestacija izrasla u respektabilan festival na kojem svi žele sudjelovati”, poručila je predsjednica Organizacijskog odbora festivala i Hrvatskog centra UNIMA Jasminka Mesarić.