Luka Miškulin optužen na kaznu zatvora od 5 godina i 4 mjeseca, Domagoju Culeju, Gabrijelu Čeliku i Danijelu Hodaku uvjetne kazne zatvora

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Radi premlaćivanja Ivana Mikuljana u kolovozu 2018. godine danas su na Općinskom sudu u Vukovaru izrečene kazne optuženima. Odlukom suda je prvooptuženi Luka Miškulin osuđen na kaznu zatvora od pet godina i četiri mjeseca. Drugooptuženi Domagoj Culej te Gabrijel Čelik i Danijel Hodak osuđeni su na uvjetne kazne od po šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od godinu dana.

“Na presudu Luki Miškulina utjecalo je njegovo držanje pred sudom, potpuni izostanak osjećanja za krivnju i empatije tijekom cijeloga ovoga postupka. Na visinu kazne je utjecala i posljedica koja je nastupila”, rekla je sutkinja Branka Soldo.

S obzirom da mu je izrečena kazna zatvora viša od pet godina Luka Miškulin je u pratnji policije odmah prepraćen u osječki zatvor. Njegova odvjetnika Sandra D. Karalić kaže kako je iznenađenja visokom kaznom njenom branjeniku te da će se svakako žaliti na više instance. Prema njenim riječima optužba se tijekom postuopka se optužba koristila nezakonitim dokazima, a i samo prepoznavanje je bilo nezakonito.

“U skloptu postupka nije uzeta u obzir niti kaznena odgovornost oštećenoga kao i činjenica da mu je utvrđeno da je imao 2,33 promila alkohola i to dva sata nakon događaja. Pri tome su svi dokazi koje je obrana podnosila bili odbijeni. Treba znati i da je toksikološko vještačenje proveo doktor mediicine, a ne toksikoog. Radi svega toga smo tražili oslobađajuće presude. Moj branjenik u to vrijeme je bio mlađi punoljetnik i nije imao nikakvih presuda”, rekla je Karalić.

S visinom presude iznenađena je i Višnja Mišin inače odvjetnica Domagoja Culeja koja je također najavila da će se žaliti.

“Moj branjenik nije sudjelovao u tuči i ne postoje nikakvi dokazi koji bi to potvrdili. Sreća je da postoji video snimak i što se vidi trenutak kada Domagoj Culej dolazi na mjesto događaja”, rekla je Mišin.

S izrečenom presudom relativno je zadovoljan Ivan Kalauz koji je odvjetnik Ivana Mikuljana rekavši kako se očekivala osuđujuća presuda i da se jedino nije znalo hoće li ona biti ispod ili iznad pet godina.

“Smatram da su uvjetne presude trojici optuženih preblage jer je i neki njihov udarac mogao uzrokovati posljedice kakve ima Ivan Mikuljan. Nastaviti ćemo i dalje s parničnim postupkom. Od posljedica premlaćivanja Ivan Mikuljan je ostao trajno slijep i ovisan je o pomoći drugih. Isto tako optuženi nisu pokazali nikakvo kajanje niti su se pokušali ispričati”, rekao je Kalauz.