Lions klub Vukovar obilježio Međunarodni dan osoba s invalidtetom, prikazan i dokumentarni film “Neki novi Broadway”

Foto: Lions klub Vukovar

VUKOVAR, Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar održan je okrugli stol na temu „Downov sindrom“. Jednoglasno je zaključeno da model multidisciplinarnog pristupa jedini učinkovit način kod osoba koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprečavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s ostalima.

Kontinuiranim provođenjem cjeloživotne rehabilitacije i mjera socijalizacije treba se osobama s invaliditetom  omogućiti ravnopravno sudjelovanje u svim područjima društvenog života i uslugama, a  također zakonodavnom regulativom riješiti njihov ravnopravni status.

Prošle godine u RH je bilo nešto manje od 512 tisuća, dok ih je danas oko 590 tisuća, ili – 12% stanovništva, koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprečavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s ostalima.

U okviru programu prikazan je i dugometražni dokumentarni film bosanskohercegovačkog redatelja Denisa Bojića “Neki novi Broadway“ koji prati šest mladih osoba sa Downovim sindromom koji, uz viziju jednog čovjeka, postaju prvi polaznici škole glume na ovim prostorima, istovremeno rušeći predrasude i barijere o mogućnostima i sposobnostima osoba sa Daunovim sindromom.

Organizatori ovog događaja je Lions klub Vukovar i suorganizatori: Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar, Veleučilište Lavoslav Ružička u Vukovaru, Alumni VEVU i UZOSIO Golubica iz Vukovara.