Kuščević i Medved u misiji “mirenja” Vukovara i Zagreba?

Foto: www.vukovar.hr

SOTIN, Suočeni s najavom mogućih sankcija na prosvjedu u Vukovaru nije nazočio nitko od članova HDZ-a pa tako niti nitko od ministara. Dan poslije dvojica ministara, Tomo Medved i lovro Kuščević, pojavili su se na obljetnici stradanja mještana vukovarskog prigradskog naselja Sotin. Iako su izbjegli čuti prozivke državnih institucija na prosvjedu od strane gradonačelnika Vukovara Ivana Penave čuli su ih u Sotinu. Penava je ponovno prozvao institucije za nerad i šutnju kada je riječ o istragama ratnih zločina. Dolazak Medveda i Kuščevića tumači se i kao pokušajem da se smire tenzije između Vukovara i Zagreba ali i unutar HDZ-a. Odgovarajući na upite novinara ministar Medved je na pitanje je li trebao biti na prosvjedu u Vukovaru kazao kako je u to vrijeme bio na obilježavanju pokolja mještana Široke Kule.

„Činjenica je da je 27 godina prošlo i ne možemo biti zadovoljni intenzitetom i brojem procesuiranih zločina. Svjesni smo toga i pored svih drugih obveza, znamo što je naša odgovornost. Počinitelji moraju biti procesuirani“, rekao je Medved.

Na novinarski upit hoće li Penava zbog prosvjeda snositi sankcije ministar uprave Lovro Kuščević rekao je kako svaki apel koji ide ka tome da se zločini sankcioniraju nije grijeh.

„Država je zakazala, trebala je procesuirati sve ratne zločine”, rekao je Kuščević.