Krstičević čestitao rođendam pripadnicima 3. gbr Kune

ZAGREB, Ministar Krstičević čestitao rođendan pripadnicima 3. gbr i bojne Kune poručivši im da su bili primjer neuništive volje i odlučnosti u provedbi zadaća i postizanju zadanih ciljeva.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević čestitao je rođendan pripadnicima 3. gardijske brigade Kune i Tenkovske bojne Kune Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

“Poštovani pripadnici 3. gardijske brigade Kune i pripadnici tenkovske bojne Kune Hrvatske vojske, s posebnim poštovanjem i ponosom čestitam vam 29. obljetnicu ustrojavanja brigade. Tijekom Domovinskog rata bili ste primjer neuništive volje i odlučnosti u provedbi zadaća i postizanju zadanih ciljeva, o čemu svjedoče višestruka priznanja i odlikovanja, ali još više vaši ratni uspjesi.  Uvijek se sjetimo i žrtve 385 pripadnika Kuna, kao i svih ostalih hrvatskih branitelja koji su svoje živote položili na oltar domovine jer njima dugujemo najviše”, navodi se u čestitiki ministra Krstičevića.

3. gardijska brigada Kune osnovana je 29. travnja 1991. u Vinkovcima iz specijalnih postrojba Ministarstva unutarnjih poslova. Formirane su bojne u Osijeku, Vinkovcima, Vukovaru, Slavonskom Brodu i Đakovu.

Tijekom 1991. godine na području grada Osijeka brigada je uključena u mnoge akcije u cilju obrane suvereniteta Republike Hrvatske. U obrani Vinkovaca “Kune” su ključnu ulogu odigrale u obrani Nuštra, a u samom Vukovaru cijelo je vrijeme u obrani sudjelovala vukovarska bojna 3. brigade koja je pretrpjela teške gubitke, ali su njezini pripadnici u gradu ostali do samoga kraja. Tjedan dana prije okupacije Vukovara cijela je 3. brigada sudjelovala u posljednjem pokušaju proboja okruženja  prema izmučenom Vukovaru.

Tijekom 1992. godine cijela 3. gardijska brigada prvi je puta angažirana u bojnim djelovanjima na jednom prostoru i to u bojnom rasporedu obrane grada Vinkovaca na potezu Borinci – Vinkovci – Nuštar. Ondje ostaje sve do potpisivanja primirja.

Tijekom Domovinskog rata poginulo je 367 njezinih pripadnika, 1088 je ranjeno, a 17 se smatraju nestalima.